Rysk affisch mot kvinnomisshandel 2013.
1 av 5
Rysk affisch mot kvinnomisshandel 2013. Foto: Denitza Tchacarova Wikimedia CC BY-SA 2.0
Var tredje kvinna på jorden har varit utsatt för våld i nära relationer
2 av 5
Var tredje kvinna på jorden har varit utsatt för våld i nära relationer Foto: Edilson Rodrigues/Agencia Senado CC BY 2.0
Barnen har blivit asociala, utan moral, den starke har alltid rätt. De känner så mycket vrede, säger Alyona sorgset.
3 av 5
Barnen har blivit asociala av att ha sett sin pappa slå mig under 10 år. De känner så mycket vrede, säger Alyona sorgset. Foto: Johan Bergendorff / SR
Risken är stor att familjevåldet går igen i nästa generation, enligt psykiatriforskaren Elena Blokhina vid Pavlovs första medicinska universitet i Sankt Petersburg
4 av 5
Risken är stor att familjevåldet går igen i nästa generation, enligt psykiatriforskaren Elena Blokhina vid Pavlovs första medicinska universitet i Sankt Petersburg Foto: Johan Bergendorff / SR
Vi blev oroade när vi såg detta hända i Ryssland och så märker vi att det finns tecken på att vissa skydd kommer att stoppas, säger medicinprofessor Anita Raj som är chef för Center on Gender Equity and Health vid UCSD
5 av 5
Vi blev oroade när vi såg detta hända i Ryssland och så märker vi att det finns tecken på att vissa skydd kommer att stoppas, säger medicinprofessor Anita Raj som är chef för Center on Gender Equity and Health vid UCSD Foto: UCSD

Bakslag för skydd mot kvinnovåld

"Risken är stor att familjevåldet går igen i nästa generation"
1:52 min

I Ryssland har nyligen straffet för våld i nära relationer mildrats kraftigt. Kvinnoorganisationer tror att det kommer leda till mer misshandel. Forskare varnar för en internationell trend att skyddet mot kvinnovåld försvagas.

Uppskattningsvis 14000 kvinnor i Ryssland dör varje år av att deras man slår ihjäl dem. Mer än var fjärde ryska har upplevt våld i nära relationer och för många leder det till depression, och självmordsförsök. Men för Alyona som blev slagen av sin man i mer än 10 år innan hon flydde med de fyra barnen är det värsta att de verkar ha tagit efter sin pappas beteende.

Barnen är asociala, utan moral, den starke har alltid rätt. De känner så mycket vrede också, säger Alyona sorgset.

– Risken är stor att familjevåldet går igen i nästa generation, enligt psykiatriforskaren Elena Blokhina vid Pavlovs första medicinska universitet i Sankt Petersburg.

Rysslands president Vladimir Putin ändrade lagen så att maxstraffet för våld i nära relationer mildrats från två års fängelse till två veckor eller böter och dessutom flyttats bort från brottsbalken.

I Jekaterinburg har antalet polisanmälningar om kvinnovåld mer än fördubblats sedan dess, och borgmästaren säger i media att det beror på att män nu tror det är fritt fram nu att misshandla sin kvinna.

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter varnar för att Ryssland bara är ett exempel på en trend att skyddet mot kvinnovåld går bakåt i flera länder. Forskare vid Kaliforniens Universitet i San Diego ser samma utveckling i Amerika.

USA:s president Donald Trump har lagt flera förslag som hotar att försvaga skyddet för våldsutsatta kvinnor. Det gäller budgetnedskärningar och att försäkringsbolag ska kunna vägra ge ersättning för våldstraumavård.

– Vi blev oroade när vi såg detta hända i Ryssland och så märker vi att det finns tecken på att vissa skydd kommer att stoppas, säger medicinprofessor Anita Raj som är chef för Center on Gender Equity and Health vid UCSD.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".