Lättnad i Mexiko över Trumps uppskjutna planer

2:03 min

Regeringen i Mexiko gläds över att USAs president Donald Trump tills vidare har skjutit upp planerna på en mur mellan länderna.  Ekots korrespondent har fått en exklusiv intervju med Mexikos utrikesminister Luis Videgaray.

– Vita Huset verkar ha insett vikten av att ha en bra relation till Mexiko, vad gäller säkerhetspolitik och migration, men framförallt i handelsfrågor. Både privata företag och kongresspolitiker har börjat pressa Donald Trump av ekonomiska skäl. Vi är ju en viktig handelspartner för USA, säger Mexikos utrikesminister Luis Videgaray, som tar emot i sin privata matsal på utrikesministeriet.

Luis Videgaray brukar beskrivas som en sorts inofficiell premiärminister i Mexiko: mannen med den verkliga makten. President Enrique Pena Nieto är ytterst impopulär, dels på grund av sin inställning till Donald Trump, som många mexikaner sett som alltför underdånig.

Men Luis Videgaray, som arrangerade Trumps mycket kritiserade besök i Mexiko mitt under den amerikanska valkampanjen, säger att den lågmälda strategin varit framgångsrik. Trump har sänkt tonläget och skjutit upp planerna på den kontroversiella muren.

– Vi har inte svarat på varje utfall på Twitter, utan varit tydliga och seriösa med vad vi vill ha ut av förhandlingarna med USA, säger Luis Videgaray, som nu förhandlar om Nafta, frihandelsavtalet som Donald Trump hotat att riva upp helt.

– Det viktiga för oss är att det förblir ett frihandelsavtal. Om Vita Huset gör verklighet av sina hot om importtullar och kvoter så är vi inte längre intresserade av att samtala, säger Mexikos utrikesminister Luis Videgaray.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista