Ilmar Reepalu med Välfärdsutredningen i handen.
Regeringens utredare, Ilma Reepalu. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Reepalu: Välfärd garanteras inte med kriterier

Välfärdskriterier räcker inte
1:37 min

Kvalitetskrav räcker inte för att minska välfärdsföretagens vinster. Det slås fast i den välfärdsutredning som presenteras i dag. Ulla Andersson, som är Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson välkomnar slutsatsen.

– Det är ju rimligt att man sätter stopp för obegränsade vinstuttag, Sverige är unikt med det i dag, och sedan ha kvalitetskriterier vid sidan om. Då kan man få mera tillit i styrningen. I dag har vi redan en väldig byråkratisering.

I höstas presenterade regeringens välfärdsutredare, Ilmar Reepalu en delrapport till Värfärdsutredningen, med förslag på ett generellt vinsttak för företag inom välfärdssektorn. Om reglerna varit i kraft 2014 skulle de exempelvis inneburit att företag tvingats återinvstera närmre 5 miljarder av vinsterna.

Förslaget väckte kraftiga protester bland företag i branschen och de fyra allianspartierna avvisade förslaget. I stället hänvisade de till att stränga kvalitetskriterier skulle garantera kvaliteten i välfärden. Det tillbakavisas av Ilmar Reepalu i en artikel på DN debatt i dag. Sådana kriterier skulle skapa byråkrati och ökad administration, utan att kunna ersätta vinsttaket, anser han.

Frågan är vad som händer nu, eftersom det inte finns stöd i riksdagen för ett vinsttak. Ulla Andersson igen.

– Jag tror att vi kommer att lägga fram en proposition som det är tänkt och sedan hoppas vi att de övriga partierna lyssnar på vad folket säger. Och i så fall går den igenom nu, annars går den igenom senare.

Du menar att det kommer att bli en fråga i valrörelsen?

– Ja, det kommer det att bli då.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".