Bild som illustrerar bolån bland svenska hushåll.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bolån fortsatt kassako för bankerna

Henrik Larsson, Finansinspektionen: "Konsumenterna måste ta ett eget ansvar"
1:35 min

Bankerna fortsätter att göra rekordstora vinster på bolån, det visar nya kvartalssiffror från Finansinspektionen, som inte ser några tecken på att bankernas vinstmarginalerna ska sjunka.

– Egentligen är det väldigt små förändringar under det här kvartalet, man kan tala om en stillastående utveckling, där marginalen ligger kvar på historiskt höga nivåer, säger Henrik Larsson, analytiker på Finansinspektionen.

Från att ha legat på 1,73 procent i slutet av december sjöng marginalen till 1,72 procent i slutet av mars. Sett till hela första kvartalet 2017 var dock snittet högre än för sista kvartalet 2016.

Henrik Larsson förklarar att kurvan för marginalutvecklingen, som alltså visar hur stor bruttovinst bankerna gör på bolån, gått brant uppåt sedan 2010.

En utveckling som han menar till viss del kan förklaras av exempelvis krav på högre kapitaltäckning och högre kostnader för bankerna.

– Men en betydande del kan vi inte förklara av ökad reglering, bankerna förefaller prissätta bolånen högre nu, och man har en högre marginal på bolåneprodukter.

Är det problematiskt att bankerna ökar sin vinst på det här sättet?

– Det där är en svår fråga. Vi vill ha banker som är lönsamma och tjänar pengar, samtidigt vill vi att konsumenterna ska få bästa möjliga villkor.

I dagsläget ser Finansinspektionen inget behov av att vidta åtgärder, som exempelvis ett tak för hur hög marginalräntan ska tillåtas vara, utan lägger i stället en del av ansvaret på låntagarna själva.

– Nu gäller det för kunderna att träffa olika banker och förhandla. Vi ser att det finns ett spann mellan olika kunder, vissa är duktiga och kan få ner sin ränta, medan andra möter en väldigt hög ränta.

Finansinspektionen har vidtagit flera åtgärder för att få folk att låna mindre, som bolånetak och amorteringskrav, men Henrik Larsson ser inte bankernas höga marginaler som ett bra sätt att hålla nere skuldutvecklingen.

– Visst, ju högre räntor desto mindre fördelaktigt är det att låna, men det är inte det verktyget vi vill använda för att minska skuldutvecklingen. Det är inget verktyg som gynnar konsumenterna.

Mer om Bostad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".