Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Villaägarna: ”Kartelliknande priser på bolånemarknaden”

Håkan Larsson, Villaägarna: Svårt för konsumenterna att påverka sina lån.
3:27 min
Bostäder. En villa med tegelfasad och i bakgrunden flerfamiljshus. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix.

Bolånemarknaden fortsätter att vara en stor inkomstkälla för bankerna och räntemarginalen ligger kvar på rekordhöga nivåer. Något som upprör bland annat Villaägarnas Riksförbund.

– Det finns ingen annan fråga som upprör våra medlemmar så mycket just nu, berättar Håkan Larsson som är boendeekonom på Villaägarnas Riksförbund.

Idag presenterade Finansinspektionen ny statistik över bankernas räntemarginal, det vill säga hur stor bruttovinst bankerna gör på bolån. I slutet av mars låg den på 1,72 procent och i januari 1,74 procent, vilket är den hitintills högsta marginalen någonsin.

Håkan Larsson tycker därför att myndigheterna bör se över vilka åtgärder som skulle kunna öka transparensen inom banksektorn.

– Man införde systemet med snitträntor, vilket vi stod bakom, men nu har det visat sig att det kanske snarare gjort att spannet mellan den bank som har högst och den bank som har lägst ränta minskat.

För att komma ifrån problemet skulle han därför vilja se mer specificerade snitträntor som tog hänsyn till inkomst, belåningsgrad och värde på huset.

– Konkurrensen idag är extremt bristfällig, även om bankerna inte gör upp sinsemellan så verkar det råda en tyst överenskommelse, det är nästan kartelliknande priser på bolånemarknaden.

Finansinspektionen menar att inga åtgärder planeras, istället vill de att låntagarna ska ta ett större ansvar när de förhandlar om bolån. Men det  är en lösning som Håkan Larsson vänder sig emot.

– Man lämpar över ansvaret på kunderna, men normala kunder har väldigt små möjligheter att förhandla ner räntorna. Det är därför vi ser så stora övervinster hos bankerna, säger Håkan Larsson, boendeekonom på Villaägarnas Riksförbund.

De fyra storbankerna Nordea, Swedbank, SEB och Handelsbanken har inte velat ställa upp på några bandade intervjuer, men både Swedbank och Handelsbanken har skickat skriftliga kommentarer.

Johan Wallqvist, presschef på Handelsbanken, menar att Finansinspektionens uträkning inte speglar Handelsbankens räntenivåer.

–  De kommer fram till en högre siffra och det beror antagligen på att de räknar på ett annat sätt än vad vi gör. Dessutom räknar de på alla svenska bankers marginal och får fram en genomsnittssiffra vilket innebär att vissa banker har högre än snittet och andra har lägre, däribland uppenbarligen Handelsbanken. 

Swedbanks presschef Josefine Uppling skriver däremot att Finansinspektionens siffror stämmer överens med deras bild och att de just nu har bättre intjäning på lån med tre månaders bindningstid än på de med längre bindningstid.

– Marginalerna på nya bolån med korta bindningstider har minskat något under kvartalet, medan marginalerna på lån med längre bindningstider har varierat mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".