Danmark ger inga löften om mer pengar till Nato

1:30 min

USA:s försvarsminister Jim Mattis besökte Köpenhamn idag för ett möte med det nära allierade Danmark. På agendan stod bland annat det amerikanska kravet på att Europeiska NATO-medlemmar ska bidra mer till NATO. Men danska regeringen gav inga konkreta löften om mer pengar.

Danska regeringen är redo att kraftigt öka försvarsutgifterna sa danska försvarsministern Claus Hjort Frederiksen idag, men duckade på frågorna om när och hur mycket.

En fråga som är inrikespolitiskt svår för danska regeringen att hantera. Men amerikanska försvarsministern Jim Mattis var ändå artigt nöjd med beskedet.

Jim Mattis var i Köpenhamn för ett ministermöte med den inre kretsen av den internationella koalitionen mot terrororganisationen IS.

Men den stora frågan var ändå USA:s hårda press på Europa att öka sina försvarsanslag och bidra mer till NATO:s budget och säkerheten runt Östersjön.

Idag lägger bara en handfull Europeiska länder de två procent av BNP på sina försvar som NATO-stadgan kräver. Danmark lägger bara drygt en procent.

Danmark och USA stod tillsammans som värdar för mötet med koalitionen mot IS, ett vilket är ett tecken på ländernas nära relation i säkerhets- och försvarspolitiska frågor.

Ett konkret resultat av dagens möte är att Danmark nu, efter en direkt fråga från USA, enligt Claus Hjort Frederiksen är beredda att trappa upp sin militära insats i Afghanistan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista