Foto: Bertil Ericson / TT
Foto: Bertil Ericson / TT.

Trendbrott: Fler är arbetslösa

"Utvecklingen fortsätter under 2017"
2:17 min

För första gången på flera år stiger antalet arbetslösa, enligt Arbetsförmedlingens statistik som Ekot har tagit del av.

Orsaken är bland annat att många av de flyktingar som kom till Sverige hösten 2015 nu har skrivits in som arbetslösa, det säger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén.

– Antalet inskrivna vid Arbetsförmedlingen ökar för första gången sedan 2013.

Vad ska man kalla det?

Ja, det är ju ett trendbrott.

Under lång tid har arbetslösheten sakta tickat nedåt, både räknat som antal arbetslösa och som andel av arbetskraften. Nu förändras den bilden. 

Andelen arbetslösa är oförändrad, men i april var 364 000 personer inskrivna som arbetslösa enligt Arbetsförmedlingens statistik. Det är 4 000 fler jämfört med samma månad förra året, och en sådan ökning har inte skett sedan hösten 2013. 

– Det här förklaras av att den stora grupp som kom som flyktingar under hösten 2015 får sina uppehållstillstånd, och då kommer de till Arbetsförmedlingen och blir inskrivna i etableringsprogrammet, säger Annika Sundén. 

Kommer det fortsätta så här att antalet arbetslösa ökar? 

– Ja, vi ser att den här utvecklingen fortsätter under 2017. 

På en Arbetsförmedling i Stockholm träffar jag Georgeo Habtom som kom som flykting från Eritrea för drygt två år sedan. Nu söker han jobb. 

– Fysiskt arbete. Städare, lokalvårdare och allt möjligt, säger han. 

Är det lätt eller svårt att hitta det du letar efter? 

– Det är inte lätt, det är jättesvårt. Jag har sökt i ett år men inte fått något. 

Etableringsuppdraget som har vuxit med 20 000 personer på ett år till 76 000 kommer fortsätta att växa, enligt Arbetsförmedlingen. Och det gör därmed också långtidsarbetslösheten eftersom nyanlända är inskrivna i två år. 

Enligt analyschef Annika Sundén ska inte ökningen av antalet arbetslösa ses som ett tecken på en svagare arbetsmarknad. Sysselsättningen ökar och varslen om uppsägning minskar. 

– Vi ser att arbetsgivare både i offentlig och privat sektor har en hög efterfrågan på arbetskraft. 

Bland inrikes födda var arbetslösheten 4 procent i april jämfört med 22 procent bland utrikes födda, enligt Arbetsförmedlingens sätt att räkna. 

– För de här personerna kommer det krävas en kombination av olika insatser för att komma in på den svenska arbetsmarknaden, och det kommer ta tid. 

Mer om Arbetsmarknad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".