En bild på en drönare.
Polisen vill ha möjlighet att ta fram utrustning som tvingar ner drönare på marken. Foto: TT

Polisen vill ändra lagen för att stoppa drönarattacker

"De kan användas av terrorister"
2:11 min

Polisen tror att drönare kan komma att användas vid terrordåd och i andra kriminella syften i framtiden och vill därför kunna ta fram teknik som kan störa ut drönarnas elektronik.

Anders Hall, utvecklingschef på Nationella operativa avdelningen på polisen, säger att drönartekniken utvecklas fort, och att de obemannade flygfarkosterna kan bli ett hot mot samhället.

– Vi ser ett behov hos polisen att också utveckla vår förmåga att möta drönare som används i olika kriminella syften, säger han.

I en skrivelse till regeringen ber polisen om en lagändring för att kunna ta fram ny teknik mot drönarna.

Det handlar om så kallade störsändare som slår ut drönarnas förbindelse med personen som styr farkosten, och som skickar ut en signal som förstör elektroniken i drönaren och tvingar ner den på marken. Polisen bedömer att den här utrustningen i dag skulle strida mot lagen.

Både polisen och militären har sett ett ökat hot från drönare, enligt skrivelsen. Polisen nämner bland annat att en drönare för tre år sedan användes för att störa ett tal av partiledaren Jimmie Åkesson (SD).

Anders Hall säger också att terrorgruppen IS ska ha fällt bomber med hjälp av drönare i Syrien.

– Jag tror inte drönare ska underskattas. De blir ju mer och mer sofistikerade och lättanvända och får bättre och bättre prestanda samtidigt som prislappen sjunker. Det innebär att de också kan användas av terrorister, och vi vet ju att de har använts av stridande i Syrien, säger han.

Har ni tittat på hur andra länder har löst det här?

– Det är en teknik som är i en ganska tidig utvecklingsfas och flera olika länder söker sig fram på olika vägar. Vi har försökt se vad som passar bäst i Sverige.

I vilka kriminella syften skulle drönarna kunna användas?

– De skulle kunna användas för en väpnad attack, att en drönare apteras med sprängmedel. De kan användas vid olika former av olovlig underrättelseinhämtning eller integritetskränkande fotografering. Och vi har ju redan haft ett antal fall där drönare stör den kommersiella lufttrafiken.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".