39-åringen
Foto: TT

Rakhmat Akilov inte psykiskt störd

"Det vanliga är att personen döms på vanligt sätt"
0:52 min

Den häktade Rakhmat Akilov som misstänks för terrordådet på Drottninggatan i centrala Stockholm i april, var inte psykiskt störd vid händelsen.

Det är resultatet av den så kallade ”lilla rättspsykiatriska undersökningen” som Rättsmedicinalverket gjort och idag lämnade in till Stockholms tingsrätt.

– Det här påverkar inte utredningen alls. Detta görs regelmässigt i ärenden av allvarligt slag, som det är frågan om här. Det har bara att göra med frågan av påföljd, säger Akilovs advokat Johan Eriksson.

I övrigt har Eriksson inga kommentarer.

Resultatet innebär att det troligtvis inte blir aktuellt med någon mer omfattande rättspsykiatrisk undersökning. Det menar Marianne Kristiansson, överläkare vid rättsmedicinalverket.

– Har vi inte rekommenderat vidare utredning så brukar inte domstolen ordna med det, säger hon till Ekot.

Istället utredningen väntas utredningen fortsätta i vanlig ordning.

– Det vanliga är ju då att personen döms på vanligt sätt och är det ett allvarligt brott så blir det ju fängelse, säger hon Marianne Kristiansson till Ekot.

Det var den 7 april som en lastbil kapades och körde in i flera människor längst med Drottninggatan i centrala Stockholm och sedan in varuhuset Åhléns i korsningen Drottninggatan/Mäster Samuelsgatan.

Fyra personer dödades omedelbart och en person dör senare på sjukhus. Minst 15 personer skadas. Säpo utreder attentatet som ett terrorbrott.

Liten rättspsykiatrisk undersökning - Paragraf 7-undersökning

Paragraf 7-undersökning är en läkarundersökning av en brottsmisstänkt när domstolen anser att personens psykiska tillstånd bör undersökas. Undersökningen genomförs av en specialist i psykiatri.

Om en person begår ett brott som kan leda till fängelsestraff kan domstolen döma till rättspsykiatrisk vård istället för fängelse om personen

1) hade en allvarlig psykisk störning när brottet begicks och
2) har behov av rättspsykiatrisk vård.


När domstolen anser att en brottsmisstänkt persons psykiska tillstånd bör undersökas begär den oftast en paragraf 7-undersökning som ett första steg, främst för att bedöma om det finns behov av att gå vidare med en rättspsykiatrisk undersökning som är en mer omfattande utredning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".