Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

SD vill åtalsanmäla Löfven för brott mot tystnadsplikten

SD vill åtalsanmäla Löfven för brott mot tystnadsplikten
2:08 min
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven
. Foto: Pontus Lundahl/TT

Sverigedemokraterna begär nu att riksdagens konstitutionsutskott ska anmäla statsminister Stefan Löfven till åtal, efter KU:s öppna utfrågning i måndags. Statsministern läste då upp delar ur ett dokument som var hemligstämplat av utrikesdepartementet, något som fick en rad ledamöter att reagera.

– Det är ganska allvarligt, för det är hans eget departement som har ansett att de här uppgifterna ska vara sekretessbelagda, och huruvida de bör vara det eller ej, det är inget jag tar ställning till. Men nu är det så att utrikesdepartementet har ansett att de här uppgifterna är av den graden att de inte bara kan vålla skada, utan allvarlig skada för tredje land, och då bör inte en statsminister sitta i en offentlig utfrågning och röja dem, säger Björn Söder (SD), andre vice talman.

Konstitutionsutskottets utfrågning var öppen och sändes på riksdagens TV. Det handlade bland annat om utrikesdepartementet och Margot Wallströms hantering av säkerhetsrådskampanjen i FN. Stefan Löfven läste upp namnen på flera länder som inbjudits till en klimatkonferens.

– De länder som var inbjudna här, i augusti 2015, det var Malawi, Dominikanska republiken, Trinidad och Tobago, Senegal, Benin, Guinea- Bissau, Gambia, Fiji och så vidare.

KU:s ordförande, Moderatena Andreas Norlén, blev mycket förvånad. Så här reagerade han under utfrågningen.

– Förlåt, jag var på väg att avbryta statsministern där, men när vi har haft kontakt med utrikesdepartementet i det här ärendet, så har man varit noga med att just vila länder som var inbjudna omfattas av sekretess, och att vi inte fick nämna det under en öppen utfrågning, men nu nämnde statsministern ett antal länder där. Innebär det att regeringskansliet nu gör en annan bedömning vad gäller sekretessfrågan av de länder som nämns? UD sade att det omfattas av utrikessekretess den här deltagarlistan.

– I grunden är det inte så annorlunda än att det är sekretess, jag gav några exempel på de länder som var här, sade Stefan Löfven.

Nu begär Sverigedemokraterna alltså att konstitutionsutskottet ska göra en åtalsanmälan av statministern för brott mot tysnadsplikten.

– Jag tycker att man skall pröva den här saken och se om det finns skäl för att statsministern har grovt åsidosatt sin tjänsteplikt i det här ärendet, säger Björn Söder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".