Polis, Malmö,
Polisens hundförare arbetar på platsen där en person skadades i samband med skottlossning i Fosie i Malmö den 11 maj 2017. Foto: Johan Nilsson/TT

Långdragna polisutredningar stort problem i Malmö

"Ska ha ökat kapaciteten redan till jul".
1:52 min

Antalet polisutredningar som pågått under lång tid har ökat i flera år. Problemet är särskilt stort i Malmö.

Förra året var ökningen av antalet gamla polisutredningar kraftig. Enligt polisens årsredovisning för 2016 var antalet ärenden som var äldre än tolv månader 23 694, jämfört med 18 727 året före. 

I Malmö är polisresurserna hårt ansträngda eftersom polisen tvingas  prioritera många komplicerade utredningar om mord och mordförsök. Det drabbar utredningarna om vardagsbrotten.

– Jag får ju höra från kollegor som sitter i rätten hur målsägande är väldigt ledsna och konfunderade. De har blivit utsatta för brott för två-tre-fyra år sedan och sitter i rätten nu och undrar varför det tar så lång tid, säger Ola Sjöstrand, chefsåklagare i Malmö.  

När det gäller de mer komplicerade utredningarna, som leds av åklagare, utmärker sig Malmö. I april hade åklagarkammaren i Malmö 365 förundersökningar som hade pågått längre än ett år. Hela Region Syd hade 621 gamla utredningar. Det är flest i landet och fler än i hela Stockholms län som hade 453 och Västra Götaland som hade 207. 

Samtidigt som polisen i Malmö är hårt belastad med många, svåra utredningar har hela myndigheten dessutom organiserats om.

– Omorganisationen visste vi alla skulle bli ett jack i skivan, men jag hade inte drömt om att jacket skulle bli så långt, säger Ola Sjöstrand.  

I februari fick polisen och åklagarmyndigheten i uppdrag av regeringen att beta av utredningsberget. I uppdraget ingår att åklagare ska anställas hos polisen för att leda utredningar och att särskilda utredningsgrupper ska tillsättas. 

I mars visade uppföljningssiffrorna att fler ärenden nu redovisas till åklagare för beslut om åtal. Det gäller alla polisregioner, utom i Stockholm.

– Sedan ska trenden var uthållig och långsiktig och det menar vi att den kommer att bli, säger Jarl Holmström, biträdande regionpolischef i Syd som ingår i styrgruppen för regeringsuppdraget.   

Enligt Jarl Holmström kommer det också att bli fler utredande poliser framöver i Malmö.

– Vi ska ha ökat vår utredningskapacitet redan till jul. Till nästa sommar  ska vi ha ökat resurserna med ungefär 20 procent, säger Jarl Holmström. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".