Politiker vill ställa krav på arbetslösa nyanlända

2:11 min

Allt fler blir arbetslösa. Hårdare krav på nyanlända som söker jobb och fler så kallade enkla jobb, är några av svaren från regeringen och oppositionen på hur det ska åtgärdas.

Nya siffror från Arbetsförmedlingen visar att antalet arbetslösa blir fler för första gången sedan 2013. Elisabeth Svantesson är Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson och en av de politiker som i dag kommenterar rapporten:

– Vi borde ha fått fram en utbildningsplikt så att de som kommer till Sverige har en viss utbildningsnivå, men vi måste också få fram enkla jobb. Regeringen har ju pratat om enkla jobb nu under en tid, men vi ser inga resultat, och vi menar att det här måste komma på plats annars kommer arbetslösheten bland invandrare vara väldigt hög om några år, säger Elisabeth Svantesson. 

Månadsstatistiken för april visar att nivån på arbetslösheten ligger still, men att antalet arbetslösa ökar, och det för första gången sedan hösten 2013. 364 000 personer är inskrivna som arbetslösa nu, en ökning med 4 000 på ett år. 

– Det är ju ett trendbrott. Det här förklaras av att den stora grupp som kom som flyktingar under hösten 2015 får sina uppehållstillstånd, och då kommer de till Arbetsförmedlingen, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen. 

Moderaterna vill alltså se tydligare krav på nyanlända invandrare, bland annat på att utbilda sig. 

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) säger att regeringens förslag att förändra etableringsuppdraget på Arbetsförmedlingen, där nyanlända hamnar, handlar om just det. 

– Man måste kunna ställa krav på nyanlända att de ska delta i de verksamheter som sägs, det måste finnas sanktioner mot dem som inte deltar och man måste kunna ställa krav på att man ska ta anvisat arbete, säger hon. 

Med den här utvecklingen, hur ska ni då kunna nå ert mål med EU:s lägsta arbetslöshet 2020? 

– Det är klart att det kommer att krävas fler insatser, men varje gång hittills när vi har behövt revidera vår prognos har det varit åt rätt håll, det vill säga högre sysselsättning och lägre arbetslöshet än väntat. Vi har den högsta sysselsättningsgraden bland utrikes födda sedan man började mäta. 

Ylva Johansson har riktat hård kritik mot att långtidsarbetslösa hamnar utan åtgärd på Arbetsförmedlingen, och Elisabeth Svantesson har sagt att myndigheten ska läggas ned. 

– Ja, att fler aktörer kan jobba med de personer som står långt ifrån och att kommunerna också får ta ett stort ansvar. De kommuner som är duktiga på att jobba med nyanlända borde få ta över ansvaret, för Arbetsförmedlingen visar mycket dåliga resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista