Hård kritik mot Trump efter att FBI-chefen Comey fått sparken

2:29 min

I USA riktas det nu hård kritik från flera håll mot president Donald Trumps beslut att plötsligt avskeda FBI-chefen James Comey. Både republikaner och demokrater har uttryckt förvåning, och kritik.

– Jag trodde inte att den här administrationen kunde överraska mig längre, men i dag överraskade de mig. Jag tycker att avskedet är upprörande, och att det sker just nu är mer än lite misstänksamt, säger den demokratiske senatorn Mark Warner till TV-kanalen CBS News.

Officiellt fick Comey sparken på grund av hans hantering av FBI:s utredning av Hillary Clintons privata e-mejlserver. Förra sommaren, mitt under brinnande presidentvalskampanj, gick Comey ut och sa att FBI beslutat att inte väcka något åtal mot Clinton, men han riktade samtidigt skarp kritik mot hennes agerande.

Därefter, bara elva dagar innan själva valet, meddelade Comey i ett brev till kongressen att utredningen mot Clinton återupptagits på grund av bevis som framkommit i en annan utredning, mot en av Clintons närmaste medarbetares make.

FBI går senare ut igen och meddelar att inget framkommit som pekar på att Clinton agerat brottsligt. Men, enligt Clinton, var skadan då redan skedd. Hon och hennes kampanj har efter valförlusten riktat hård kritik mot Comey för att han som FBI-chef på detta vis påverkade presidentvalet.

– Jag var på väg att vinna, till dess att en kombination av Comeys brev och ryska Wikileaks sådde tvivel i personer som funderade på att rösta på mig, men som skrämdes iväg, sa Hillary Clinton under ett seminarium nyligen.  

Även Trump kritiserade Comey under valrörelsen, på grund av beslutet att inte väcka något åtal mot Hillary Clinton.

På grund av den hårda kritiken från demokraterna mot James Comey verkar det, enligt flera källor, som att medlemmar i Trumpadministrationen trodde att Comeys avsked skulle tas väl emot. Men det har blivit i stort sett precis tvärtom.

Kritiken har varit massiv, och oroande för Trump så har den även kommit från flera ledande republikaner. Många misstänker nämligen att Comey fick sparken av ett helt annat skäl. FBI har under hans ledning även utrett anklagelserna om att president Trumps kampanj under valrörelsen samarbetade med Ryssland.

Dessa anklagelser har förnekats av Trump och hans medarbetare, men utredningen pågår, och vissa misstänker att Trump kanske genom att avskeda Comey försöker påverka den utredningen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista