Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hultsfred måste sluta bryta mot lagen eller betala en miljon

Publicerat onsdag 10 maj 2017 kl 14.12
"Det finns inga möjligheter att göra undantag från socialtjänstlagen"
1:45 min
Skylt Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och ansiktsbild av Lars Rosander, (C) kommunalråd Hulstfred
Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Lars Rosander, (C) kommunalråd Hulstfred Foto: Vilhelm Stokstad/TT, Hultsfreds kommun/TT

Hultsfreds kommun måste betala en miljon kronor i vite om de fortsätter att bryta mot socialtjänstlagen, det har Inspektionen för vård och omsorg beslutat.

– Det var vi väl lite förberedda på, säger Lars Rosander, centerpartistiskt kommunalråd.

Hultsfred är en av de kommuner som tagit emot flest nyanlända i förhållande till sin befolkning. Det var strax innan jul som krisledningsgruppen – med brett politiskt stöd – tog beslutet att medvetet bryta mot socialtjänstlagen. Genom att inte längre ge försörjningsstöd till nyanlända nyinflyttade ville kommunen stoppa den kraftiga inflyttningen som bland annat lett till bostadsbrist och en allt tyngre arbetsbörda för socialförvaltningen.

– Vi var tvungna att agera på något sätt. Jag bedömer att vi tog rätt beslut trots att vi var medvetna om att vi inte kunde hantera det på annat sätt än att bryta mot den lagen. I annat fall hade vi brutit mot andra lagar, arbetsmiljölagen och så vidare, säger Lars Rosander.

Till dem som behöver delar en frivilligorganisation ut mat i Hultsfred. Men det räcker inte enligt Inspektionen för vård och omsorg, som i dag kom med beslutet att kommunen måste betala en miljon om de inte slutar att bryta mot socialtjänstlagen innan 1 september.

Att kommunen befann sig i en kris är inget skäl att frångå lagen utan den ska fungera i alla situationer, skriver IVO.

- Socialtjänsten är en grundläggande samhällsfunktion och det yttersta skyddsnätet för många människor, och då måste det finnas en organisation som säkerställer att man kan ge den hjälpen. Det finns inga möjligheter att göra undantag från socialtjänstens bestämmelser, säger Ingela Hansson, jurist på Inspektionen för vård och omsorg

Lars Rosander säger att de vill återgå till det normala men måste bedöma när och det är oklart om de vill överklaga IVO:s beslut.

– Hur vi hanterar frågan vet jag inte i dagsläget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".