Trump överraskad av kritikerstorm

3:18 min

En serie av tweets och uttalanden tyder på att Donald Trump och Vita huset inte var beredda på den kritik som följde efter att man sparkade FBI chefen James Comey. Debatten kan också skapa problem för republikanerna i kongressen.

"Demokraterna har klagat i månad efter månad på Comey. Nu när han avskedats låtsas de vara upprörda, löjliga hycklare", stod det i en av Trumps tweets igår. 

Några timmar senare publicerade presidenten en redigerad videofilm där demokratiska politiker i intervjuer som gjorts för flera månader sedan, antingen kritiserade Comey eller krävde hans avgång. Filmen avslutades med en grön text: "Drain the Swamp".

Det är sant att många demokrater riktade hård kritik mot Comey efter hans agerande under utredningen av Hillary Clinton i fjol.

I dag säger de demokraterna att Trump kunde ha avskedat James Comey direkt om han hade velat göra det.

Att det istället sker månader in på Trumps presidentskap väcker, enligt dem, misstankar om att Comey kommit alldeles för nära ett avslöjande om Trumpkampanjens eventuella kopplingar till Ryssland.

Donald Trumps reaktion på Twitter tyder på att han inte var beredd på den kritikerstorm som följde efter att han sparkat FBI-chefen. Samtidigt har vice president Mike Pence gått ut och försvarat beslutet i flera Tv-kanaler.

I NBC förnekade Pence att det på något sätt skulle handla om ett försök att sabotera Rysslandsutredningen.

– Donald Trump står inte under utredning (...) och det finns inga bevis för samarbete mellan Ryssland och Trumps kampanj, sade vice president Pence.

Enligt Politico hade Donald Trumps frustration med Comey och Rysslandsutredningen växt under den senaste veckan, och det ska till slut ha lett till beslutet att avskeda honom.

Andra amerikanska medier bekräftade i går genom anonyma källor att Comey bett om mer pengar och resurser till Rysslandsutredningen, bara dagar innan han avskedades.

Den uppgiften dementerades av en talesperson för justitiedepartementet.

Situationen för president Trump förvärras av att flera republikaner också har ifrågasatt beslutet att sparka James Comey. Dels ger det mer substans till kritiken, men det sker också i en tid då republikanerna i kongressen är i stort behov av enighet eftersom man dels försöker färdigställa en sjukförsäkringsreform och samtidigt vill påbörja arbetet med en skattereform.

Generellt sett är politikernas positioner just nu spridda över hela kartan, med vissa som vill öppna för riksrätt mot presidenten, andra som vill tillsätta en särskild utredare medan några helt tonar betydelsen av det som hänt. 

Vad det kommer leda till är omöjligt att säga idag, men alldeles oavsett vem som kommer ta över Rysslandsutredningen och alldeles oavsett om utredning kommer att hitta några bevis mot Trumpkampanjen, så har den redan skrivit in sig i historieböckerna som en av USA mest kontroversiella genom tiderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista