Angela Merkel.
Foto: Marcel Kusch/AFP/TT.

Delstatsvalet i Nordrhein-Westfalen viktigt för Merkel

Besvikelsen på socialdemokraterna är utbredd
2:21 min

I den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen deltar förbundskansler Merkel i en intensiv valkampanj för att hjälpa kristdemokraterna att ta över makten från socialdemokraterna i deras starkaste fäste. Regionalvalet på söndag i den folkrikaste delstaten kallas också lilla förbundsdagsvalet och är en viktig opinionsmätare inför höstens nationella val.

Vid sidan av alla regionala frågor, köerna på de igenkorkade vägarna, missnöje med utbildningssystemet och den jämförelsevis höga inbrottsstatistiken, passade Angela Merkel också på att kampanja inför förbundsdagsvalet i höst nä hon valtalade i staden Haltern am See.

Sin vana trogen nämnde hon inte sin utmanare Martin Schulz vid namn, men hyllade hans föregångare Gerhard Schröder och de tuffa arbetsmarknadsreformer han genomförde under sin tid som förbundskansler. Åtgärdspaketet Agenda 2010 var en förutsättning för att få ned arbetslösheten till dagens rekordlåga nivåer, enligt Merkel medan Schulz vill återställa delar av paketet som har bidragit till att människor har fastnat i osäkra låglönejobb.

Efter att Schulz utnämning till partiledare och kanslerkandidat och hans fokus på rättvisefrågor gav socialdemokraterna ett efterlängtat uppsving i opinionen, har stämningen åter vänt. Redan tyngda av två svåra förluster i årets tidigare delstatsval, vore en förlust i deras starkaste fäste Nordrhein-Westfalen förödande för socialdemokraterna och för Schulz möjligheter att utmana Merkel i höst.

Av Tysklands invånare bor mer än var femte i den industritunga regionen. Många lider ännu under följderna av de dramatiska strukturomvandlingarna under slutet av 1900-talet när stora delar av kol och stål-industrin lades ned och besvikelsen på socialdemokraterna, som dominerat politiken, är utbredd.

I de senaste opinionsmätningarna ligger kristdemokraterna, CDU, strax efter SPD inför söndagens val. Skulle de gå om, vore det också en välkommen skjuts för Angela Merkel inför förbundsdagsvalet den 24 september. Hennes beundrare här i Haltern är redan övertygade om att hon kommer att vinna en fjärde mandatperiod.

– Jag beundrar hennes engagemang och uthållighet, säger Agnes Zahn efter att ha lyssnat på Angela Merkel.

Mer om Valet i Tyskland 2017

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".