Brasiliens förre president Lula da Silva,
Brasiliens förre president Lula da Silva. Foto: Heuler Andrey/AFP/TT.

Lula förhörd om mutmisstankarna

Anklagas för flera fall av korruption
1:40 min

I Brasilien hölls i går stora demonstrationer till stöd för landets förre president Lula da Silva, i samband med att han förhördes av domaren Sergio Moro, som leder korruptionsåtalet mot ex-presidenten. Efter förhöret höll Lula tal till sina anhängare som samlats utanför domstolen.

– Jag lever, och jag vill att ni ska veta att jag förbereder mig för att ställa upp som presidentkandidat nästa år, sa Lula da Silva när han talade till tiotusentals rödklädda anhängare som samlats i staden Curitiba i södra Brasilien, för att ge stöd till Lula under hans första möte med domaren Sergio Moro.

Brasiliansk media har beskrivit Moros förhör av Lula som en politisk duell. Sergio Moro är den som i slutändan kommer avgöra ifall expresidenten kan ställa upp igen i nästa års presidentval, ett val där Lula da Silva har stora chanser att vinna enligt opinionsmätningarna. Men skulle han dömas för korruption så tillåts han inte längre kandidera.

Lula menar att åtalet är politiskt motiverat, och säger att domaren Sergio Moro bara är ett redskap för den brasilianska eliten, som vill förhindra att Arbetarpartiet återvänder till makten.

Lula da Silva anklagas för flera fall av korruption, och dagens förhör är det första i en lång rad. Han misstänks bland annat ha tagit emot en lyxvåning i muta från ett byggbolag som i utbyte fick värdefulla kontrakt med det statliga oljebolaget Petrobras. Flera företagsledare och politiker från både Arbetarpartiet och dess tidigare koalitionspartier har redan dömts. Och ytterligare ett hundratal kongresspolitiker och sittande ministrar utreds för att ha tagit emot mutor i samma korruptionshärva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".