Pengar.
Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Högre inflation i april

Ekonomireporter: Höjda priser på flygresor gjorde att inflationen steg
2:35 min

Inflationstakten uppgick i april till 1,9 procent, jämfört med 1,3 procent månaden före. Mellan mars och april ökade konsumentpriserna med 0,6 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Den underliggande inflationstakten, enligt måttet KPIF, var i april 2,0 procent, jämfört med 1,5 procent i mars. KPIF ökade med 0,6 procent mellan mars och april.

– Det blev en överraskande hög inflationssiffra. Konsumentprisindex, som är det inflationsmått som Riksbanken officiellt har för sitt inflationsmål 2 procent, ligger nu snubblande nära målet – 1,9 procent blev det och där har man inte varit på över fem år. Och det som gjorde att inflationen steg överraskande mycket var framför allt höjda priser på flygresor utrikes, säger Johan Prane, ekonomireporter på Ekot.

Vad innebär det för Riksbanken?

– Hos Riksbanken är det nog klackarna i taket. Förra månaden sjönk i stället inflationen överraskande mycket. Så mycket att Riksbanken vid sitt senaste räntemöte kände sig tvingade att besluta om ytterligare stimulanser för att få upp inflationen mot målet.  

Inflationen var högre än ekonomer hade väntat sig, enligt en Reutersenkät.

Högre priser bland annat på utrikes flygresor, böcker, banktjänster och kläder och skor pressade upp inflationen, medan lägre elpriser påverkade nedåt.

Inflationstakten är den genomsnittliga förändringen av konsumentpriserna under de senaste tolv månaderna.

Mer om Ekonomi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".