Kvinnojourer
Sara Helmersson spikar sin avhandling om hur kvinnojourerna riskerar att förlora sitt oberoende och bli en del av socialtjänsten.

Forskare: Kvinnojourernas oberoende hotat

Forskaren Sara Helmersson: Kan leda till likriktning
1:57 min

Under 40 år har kvinnojourerna i Sverige gått från att vara helt ideellt drivna fristäder till att delvis finansieras av samhället och arbeta nära socialtjänsten.

På vägen har några av kvinnojourernas kärnvärden - anonymitet och oberoende - gått förlorade. Det menar forskaren Sara Helmersson vid Lunds universitet.

– Det finns en risk att det här beroendet kommer att leda till en likriktning, där jourerna allt mer kommer att likna socialtjänstens arbete.

Dagens kvinnojourer ägnar sig alltmer åt administration och allt mindre åt opinionsbildning, som var viktigt på 70-talet, berättar Sara Helmersson, som på kvinnojourer och inom socialtjänsten har studerat hur stödet till kvinnor som utsatts för våld ser ut.

I sin avhandling pekar hon på risken att utvecklingen gått ut över jourernas oberoende och kvinnors möjlighet att söka hjälp anonymt.

– Om jourerna kommer att likna socialtjänsten mycket, så tänker jag att vissa kvinnor som inte vill ha den kontakten väljer att inte kontakta jourerna.

Siv Persson på Kristianstads kvinnojour håller inte med om att relationen till socialtjänsten är så nära att utsatta kvinnors anonymitet skulle vara i fara.

– Nej, vi går ut ganska tydligt att man får vara anonym när man kommer på samtal till oss. Så de som kollar upp och vill komma hit kan se att det gäller och att vi har tystnadsplikt också.

Registreras inte dem som kommer hit på något sätt?

– Jo, de som bor här, men inte de som kommer på samtal. De får vara helt anonyma.

Däremot instämmer hon i en annan av Sara Helmerssons teser, att beroendet av samhällets pengar är på gott och ont för kvinnojourerna.

– Det är ansökningarna som ofta är väldigt komplicerat upplagda. Men med lite vana så går det ändå rätt bra, det tar inte jättemycket tid, säger Siv Persson.

Forskaren Sara Helmersson hoppas att hennes avhandling ska bidra till en diskussion om vad som händer när ideell verksamhet blir beroende av offentliga medel.

– Jag hoppas på ett samtal inom kvinnojoursrörelsen om vilken väg man ska välja framöver, om man ska vara en opinionsbildare och ett ideellt alternativ som kan stå på kvinnornas sida, eller kanske mer en billig socialtjänstutförare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".