ansiktsbild av Ann Linde, EU-minister, socialdemokrat
Ann Linde, EU-minister, socialdemokrat. Foto: Maja Suslin/TT

EU-ministern vill straffa medlemsstater som bryter mot regler

"Man har aldrig trott att medlemsstater inte skulle följa reglerna"
1:41 min

Sveriges EU-minister tycker att det är dags att ändra på EU:s möjligheter att straffa medlemsländer som anses bryta mot EU:s grundlag. Till exempel genom medborgares fri- och rättigheter.

EU-minister Ann Linde anser att EU:s nuvarande regelverk inte räcker till när länder som till exempel Polen och Ungern inte följer EU:s grundlag eller redan fattade EU-beslut.

Vad som står på spel är att EU:s alla medlemsländer måste vara överens om att ett av medlemsländerna ska straffas genom att till exempel få sin rösträtt inom EU indragen – det som på EU-språk kallas för atombomben.

Det här det tyngsta straffet som delas ut till ett medlemsland. Men problemet är att det räcker att ett annat medlemsland motsätter sig för att det inte ska gå igenom.

Till exempel har Ungern sagt att de aldrig kommer att acceptera att Polen blir straffat på det här sättet – och tvärtom.

I fokus för diskussionerna står just Polen och Ungern som solidariskt ställt upp för varandra när något sådant här förs på tal.

EU-kommissionen har skickat brev till Ungern där de kräver svar på vissa frågor som en del i en sådant här process. Men eftersom Polen inte heller kan acceptera att Ungern blir av med sin rösträtt - trots att dom andra 26 medlemsländerna egentligen är helt överens.

Ann Linde tycker alltså att det är dags för förändringar.

– Nu tog man till ett mycket starkt instrument och inledde ett överträdelseärende när det gäller akademisk frihet, att man inte följer EU:s regler där. Men det visar också att vi har för trubbiga regler.

Ann Linde menar att man inom EU hittills trott att medlemskapet i sig är tillräckligt för att länderna ska följa unionens regler.

– Man har aldrig trott att medlemsstater inte skulle följa reglerna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".