påsk
Påskliljorna slokar i kylan. Foto: Jens Tisbo/Sveriges Radio

Rekordkylan tuff för växtligheten

"Odlarna är inte glada"
3:04 min

Det har varit en ovanligt kall vecka för att vara mitten av maj och i rabatterna slokar tulpaner och rosbuskar.

Under veckan har det varit minusgrader i större delen av landet flera nätter i rad. Natten till onsdagen var det 5 minusgrader i Uppsala, vilket är den lägsta temperaturen i maj på 70 år. Samma natt hade Visby 7,1 minusgrader. 

Vårblommorna slokar i rabatterna och äppelträden täcks av frost.

– Lökväxter klarar sig ganska bra, men blir kylan mer långvarig så vill de inte återhämta sig. Men blommorna brukar resa sig när solen tittar fram, säger Anne Bergsten-Lindkvist, trädgårdsmästare vid Rosendals Trädgård i Stockholm.

I södra Sverige hade våren och växterna kommit längre när kylan slog till och det kan ställa till problem. I Skåne till exempel finns en oro för att äppelblommorna ska ha tagit skada.

– Odlarna är inte glada nu, det är krisartat faktiskt. Blommorna fryser sönder och dör när det blir så här kallt. Dessutom flyger inte bina och då blir det ingen pollinering, säger Anne Bergsten-Lindkvist. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".