Emmanuell Macron.
Foto: Lionel Bonaventure/TT

Macrons rörelse presenterar kandidater till parlamentsvalet i Frankrike

"Vill genomföra en grundläggande politisk förändring"
1:26 min

I dag presenterade den blivande franske presidenten Emmanuel Macron namnen på de kandidater till parlamentsvalet som äger rum om en månad.

Röreslen vill genomföra en grundläggande politisk förändring i Frankrike, sa Richard Ferrand från rörelsen La République en marche

19.000 personer har anmält sitt intresse för att kandidera för Emmanuel Macrons rörelse sen januari, bland dem har man tagit fram 428 namn som presenteras idag, hälften män och hälften kvinnor.

Femtiotvå procent är personer som aldrig har haft nåt politiskt ämbete tidigare.

Åldrarna spänner från 23 till 70 år. De flesta har arbete, men det finns såväl studenter som arbetslösa bland de personer som kandiderar till parlamentsvalet för rörelsen La République en marche.

Återstående namn till var och en av de 577 platserna i parlamentet kommer att presenteras i nästa vecka.

Detta är ett sätt att samla och förnya det politiska livet i Frankrike på ett sätt som aldrig tidigare gjorts.

Manuel Valls den tidigare premiärministern som tidigare i veckan sagt att han vill kandidera för Macrons rörelse finns inte med bland de namn som presenterades idag.

– Det beror på att han redan varit parlamentariker i tre mandatperioder och därför uppfyller han inte de kriterier som har satts upp. Däremot kommer La République en marche inte att presentera någon annan kandidat i hans valkrets, sa Richard Ferrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".