Andrew McCabe, tillförordnad FBI-chef.
Andrew McCabe, tillförordnad FBI-chef. Foto: Jacquelyn Martin/AP

Nye FBI-chefen: Rysslandsutredningen fortsätter

Inger Arenander: "Det är stor dramatik i Washington"
1:50 min

FBI:s utredning av misstänkt rysk inblandning i den amerikanska valrörelsen kommer att fortsätta, trots att den tidigare FBI-chefen James Comey sparkats från jobbet. Det sa den tillförordnade Andrew McCabe under en utfrågning i senatens underrättelsekommitté i dag.

USA:s president Donald Trump kallar den förre FBI-chefen James Comey för "posör" och "publikfriare" i sin första tv-intervju efter det uppseendeväckande beskedet tidigare i veckan att han ger Comey sparken med omedelbar verkan.

Trump säger också i intervjun med NBC att han "hela tiden hade tänkt sparka" Comey och han underströk nogsamt att beslutet var hans eget och ingen annans.

Trump säger också att Comey vid tre olika tillfällen — under en middag och under två telefonsamtal — sagt till Trump att presidenten inte var föremål för någon FBI-utredning.

I det uppsägningsbrev som Donald Trump skickade till FBI-chefen i tisdags nämner han att Comey vid tre tillfällen sagt att Donald Trump inte är under utredning.

Men om USA:s president hade hoppats på att bli av med de envisa påståendena om att Ryssland påverkade den amerikanska valrörelsen genom att sparka FBI-chefen James Comey hade han fel. I alla fall hittills.

Tillförordande FBI-chef Andrew McCabe frågades under torsdagen ut av senatens underrättelseutskott. Han gjorde klart att FBI:s ryssutredning kommer att fortsätta inom myndigheten.

– Det har ännu inte gjorts några försök att hindra vår utredning, sa McCabe och tillade att man "kan inte stoppa FBI:s män och kvinnor från att göra det rätta". Samtliga agenter som är inblandade i den utredningen har kvar sina positioner, sade McCabe.

Innan dess svarade han "Absolut, ja" på frågan om han kommer att informera utskottet om Vita huset försöker lägga sig FBI:s utredning om påstådd ryssinblandning i den amerikanska valrörelsen.

– Det har varit en laddad utfrågning och stor dramatik här, berättar Ekots korrespondent i Washington Inger Arenander.

Utfrågningen i senaten var planerad sedan länge och skulle handla om "globala hot". Enligt planen skulle James Comey ha svarat på utskottets frågor. Men efter det överraskande beskedet från Trumpadministrationen i tisdags, att Comey får sparken med omedelbar verkan, har McCabe fått ta över sin förre chefs uppgifter.

Så det blev istället den tillförordnade FBI-chefen McCabe som fick svara på frågor i senaten idag. Han fick bland annat frågan om hans tidigare chef saknat förtroende inom myndigheten, men han svarade att det inte stämmer, berättar Inger Arenander. 

Tidningen New York Times uppgav igår att James Comey bett om ytterligare resurser för att kunna genomföra ryssutredningen, något som justitiedepartementet förnekat. Andrew McCabe sa idag att inte har någon kunskap i frågan, men att utredningen har tillräckligt med pengar.

McCabe ombads också kommentera ett uttalande från Vita huset om att FBI:s Ryssutredning är en "liten" utredning".

– Vi betraktar den som i hög grad signifikant, svarade McCabe.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".