Lettiskt språkkrav avskaffat

Lettland har tagit ytterligare ett steg i riktning mot landets anslutning till NATO och EU. Parlamentet beslutade nämligen idag att slopa kravet att den som ställer upp i allmänna val skall kunna tala lettiska.
Det var nästan i sista minuten som det lettiska parlamentet gjorde den här ändringen i landets vallagar. För på tisdag i nästa vecka har NATO ett viktigt möte innan försvarsalliansen slutligen bjuder in de baltiska staterna att bli medlemmar. Och NATO har tvekat när det gäller Lettland och landets språkkrav. Kravet den som ställer upp som kandidat i både parlaments- och lokalval skall kunna perfekt lettiska har setts som ett odemokratiskt hinder för Lettlands stora ryskspråkiga minoritet att kunna delta i landets politiska liv. Men minnena av förtrycket under Sovjettiden har gjort att många har tvekat att ge ryssarna alla rättigheter som tillkommer landets medborgare. Därför har kravet varit att de åtminstone skall kunna lettiska för att kunna kandidera i de politiska valen. Men både NATO och EU, som Lettland också vill in i, har låtit den lettiska statsledningen förstå att det här språkkravet inte kan accepteras. Nu har Lettland alltså gått både NATO och EU till mötes. Men samtidigt har Lettland liksom grannen i norr Estland, som tidigare hade liknande språkkrav, gjort andra förändringar i landets lagar. Förändringar som innebär att man lagfäster att lettiska under alla förhållanden är det språk som skall användas som arbetsspråk både i parlamentet och i landets statliga institutioner.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".