Ovanligt många sommarjobb i år

I år har det funnits rekordmånga sommarjobb att söka för skollediga ungdomar. Arbetsförmedlingarna runt om i landet har hittills fått in över 25 procent fler sommarjobb än förra året.
Antalet sommarjobb har tidigare följt den övriga arbetsmarknaden. Men trots att antalet nya platser totalt nu inte blir fler blir det fler sommarjobb. Under perioden januari till och med april i år anmäldes drygt 54 000 lediga sommarjobb till landets arbetsförmedlingar. Det är en ökning med över 25 procent jämfört med förra året. Jämfört med 1999 är det en ökning med nära 60 procent. AMS utesluter inte att det kan ha skett en viss dubbelregistering, eftersom arbetsgivarna själva från och med förra året kan lägga ut sina platsannonser direkt på internet. Men det är sannolikt en liten del. Främst har det blivit fler sommarjobb inom vård och omsorg - där fanns det 1999 nära 4 000 anmälda jobb och i år nära 11 000. Andra branscher som ökat är handeln, tillverkningsindustrin, bank och IT, och inom kommuner och myndigheter. Den senaste tidens många varsel inom verkstadsindustrin har inte påverkat sommarjobbarna nämnvärt, det handlar om få anmälda jobb. 1999 var det knappt 300 jobb, i år drygt 100. Mer än hälften av arbetsgivarna kräver att sommarjobbarna ska ha gymnasiekompetens. Till exempel inom kontor, handel, vård och transport. Drygt en tiondel av arbetena har inget krav på utbildning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".