Regnbågsflagga, RFSL, hbtq
Foto: Nesvold, Jon Olav

Starka reaktioner efter avhopp i RFSL

"Debatten riskerar att tystna"
0:49 min

Det här är allvarligt för demokratin säger John Stauffer, chefsjurist på människorättsorganisationen Civil Rights Defenders.

I morse rapporterade flera medier att ordföranden för organisationen RFSL i Stockholm, Anton Johansson, har sett sig tvingad att avgå efter hat och hot i sociala medier. Nu kommer starka reaktioner.

På människorättsorganisationen Civil Rights Defenders säger chefsjuristen John Stauffer att det här är allvarligt för demokratin.

– Att personer på det här sättet skräms till tystnad, det riskerar att leda till att personer inte vågar engagera sig i civilsamhällets organisationer. Och det är väldigt allvarligt för demokratin och för det demokratiska samtalet, säger John Stauffer.

Vad är det värsta som kan hända?

– Det är att debatten tystnar, att arbetet för människors lika rättigheter försvagas och inte kan drivas på det starka sätt som behövs.

John Stauffer tycker att staten måste agera.

– Man måste se till att den lagstiftning som vi har blir effektiv också i praktiken. Regeringen måste sätta till resurser så att det här blir verklighet. Den bör också se om det finns behov av att stärka lagstiftningen ytterligare, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".