"Nio av tio mord i Tamaulipas utreds aldrig ordentligt"

1:38 min

I den mexikanska delstaten Tamaulipas mördades i går en människorättsaktivist som ledde en grupp med anhöriga till försvunna. Tamaulipas är en av Mexikos mest våldsamma delstater, där knarkkarteller kontrollerar både polisen och rättssystemet.

– Nio av tio mord i Tamaulipas utreds aldrig ordentligt, ingen grips eller straffas. Polisen och åklagarna lyder under korrupta guvernörer som lierat sig med knarkkartellerna, ibland undrar jag varför vi ens har åklagare säger Raymundo Ramos.

Han är människorättsförsvarare i staden Nuevo Laredo, och kände Miriam Rodriguez väl. Hon ledde en grupp med föräldrar som letar efter sina barn som kidnappats av knarkkarteller i Tamaulipas, en av Mexikos mest våldsamma delstater.

Rodriguez startade anhöriggruppen när hennes dotter kidnappades 2012, och blev känd i Mexiko när hon lyckades hitta sin dotters nedgrävda kvarlevor, vilket ledde till att männen som mördat hennes dotter faktiskt hamnade i fängelse. Men i mars i år rymde en av dem och började hota henne. Miriam Rodriguez bad om polisbeskydd men fick inte det. Igår mördades hon i sitt hem.

– Det här visar att varken lokalpolitiker eller regeringen är intresserade av att bekämpa narkotikakartellerna, säger Raymundo Ramos.

Förra året dödades 23000 människor i Mexiko, näst flest i världen efter Syrien. Dödssiffrorna har stigit även i år, särskilt i delstaterna längs den amerikanska gränsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista