Trump varnar Comey för att läcka till pressen

1:53 min

I en tweet i dag varnar USA:s president Donald Trump den avsatte FBI-chefen James Comey för att läcka till medierna.

Trump antyder att de samtal han haft med Comey spelats in:

”James Comey kan ju alltid hoppas på att det inte finns några ”inspelningar” av våra samtal innan han börjar läcka till pressen”, skriver Donald Trump på Twitter.

Det kan tolkas som ett förtäckt hot och kommer efter att presidenten i en intervju igår gav en annan version än anonyma källor i media om vad som utspelat sig i samtal mellan honom och den avsatte FBI-chefen James Comey.

Enligt Trump hade Comey försäkrat honom att Trump själv inte utreddes av FBI för eventuellt samröre med Ryssland under presidentvalkampanjen, en version som Comeys försvarare säger är helt osannolik.

Enligt de anonyma källorna hade Trump avkrävt Comey en lojalitetsförklaring men inte fått den, en version som Vita huset dementerar.

De senaste dygnens turbulens kring avsättningen av Comey kantas av motstridiga besked och versioner både av skälen för att Comey avskedas, vilket stöd han hade och hur viktig Rysslandsutredningen är.

I ett annat inlägg på Twitter verkar Donald Trump medge att hans talespersoner inte givit en helt korrekt bild av hans agerande. ”Det är inte möjligt med en mycket aktiv president när det händer massor av saker”, skriver han och överväger om Vita Huset gör bäst i att bara meddela sig skriftligt framöver.

Trump upprepar nu på morgonen att det inte finns något samarbete mellan hans kampanj och Ryssland och hänvisar till att James Clapper, den tidigare chefen för USA:s underrättelsetjänster, sagt det. Trump kallar allt en för "häxjakt".

Debatten kokar i Washington och Trump är hårt ansatt, men får också stöd av sina supportrar och andra för grundbeslutet att avskeda James Comey. Angreppen mot Trump beskrivs av supportrarna som totalt överdrivna och som vänsterns sätt att hämnas valförlusten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista