Sjuksköterska, sjukhus
Foto: Meek, Tore/TT

SKL vill halvera ersättningen för digital sjukvård

"Det här gör det betydligt svårare för oss"
1:28 min

SKL vill halvera ersättningen för digital sjukvård eftersom de allt populärare läkarbesöken via chatt och videosamtal fått landstingens kostnader att skjuta i höjden.

Anders Henriksson är vice ordförande på SKL och enligt honom innebär dagens besked tydligare förutsättningar för vården:  

– Vi är väldigt positiva till den snabba digitala utvecklingen och vi vill att det ska avlasta vården och ser det som ett viktigt komplement, men vi behöver ha stabila villkor för att stimulera utvecklingen. Det gäller både ersättning men också krav på innehållet i vårdtjänsterna. Så det vi gör i dag som första steg är att rekommenderar landstingen att fastställa ersättningarna till 650 kronor per patientbesök.

Privata digitala vårdbolag som Kry och Min Doktor lockar allt fler svenskar att göra sitt läkarbesök via chattfunktioner och videosamtal i dag. Då båda de här bolagen bara har avtal med privata vårdcentraler i region Jönköpings län leder ett digitalt läkarbesök hos dom till vård i annat landsting för någon som inte är bosatt där.

Vilket ens egna landsting sedan faktureras för, med den så kallade utomlänsersättningen. Och det är den som SKL nu rekommenderar landstingen att sänka med nästan hälften till 650 kronor.

Johannes Schildt är vd på Kry och så här kommenterar han SKL:s beslut.

– Det är klart att det har en inverkan på det vi gör men vi är ändå fast beslutsamma om att det här inte ska få gå ut över patienten. Men som sagt, det här gör det betydligt svårare för oss och andra att fortsätta driva den här typen av innovation inom vården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".