Foto: Thomas Winje Øijord/TT
Efter helgen kan en ny topp väntas. Foto: Thomas Winje Øijord/TT

Virusattacken kan komma tillbaka

"Jag skulle inte säga att det är över"
1:57 min

Den virusattack som har drabbat stora delar av världen kan få förnyad spridning efter helgen. Det säger it-säkerhetsexperten Robert Malmgren.

– Nästa vecka kommer vi nog att se en ny spik när folk kommer tillbaka till sina jobb och börjar använda sina datorer och flytta sina laptops mellan olika nät. Och då kan den här spridningen ta fart igen. Så jag skulle inte säga att det är över. Vi kan nog få se en andra omgång som kan ställa till jäkelskap, säger Robert Malmgren.

Efter helgen när datorer på arbetsplatser runt om i landet startas kan vi vänta en andra omgång i den här virusattacken, varnar alltså it-säkerhetsexperten Robert Malmgren.

Attacken startade under fredagen och har slagit till mot datorer världen över.

I Storbritannien har stora delar av den allmänna sjukvården drabbats. Enligt tidningen The Guardian har operationer ställts in, ambulanser har dirigerats till fel plats och patientjournaler har blivit oåtkomliga.

I Sverige verkar viruset inte ha vållat lika stor skada. Timrå kommun har drabbat liksom koncernen Sandvik.

Det handlar om ett så kallat utpressningsvirus. Viruset gör datorerna obrukbara tills de drabbade betalar en viss summa i den elektroniska valutan bitcoin, vilket gör det svårare att spåra utpressarna.

Robert Malmgren säger att utpressarna har fått in motsvarande hundratusentals dollar.

Peter Jonegård, på enheten för nationell it-säkerhet på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, säger att det här viruset skiljer sig från tidigare virus.

– Det sprider sig bättre när det väl har fått fotfäste i en it-miljö.

Är det mer effektivt på att sprida sig?

– Ja, det sprider sig mer effektivt, säger Peter Jonegård.

It-säkerhetsexperten Robert Malmgren säger att det finns saker som man kan göra för att skydda sig.

–  Man ska se till att ens dator är uppdaterad med den senaste versionen av de program som man använder. Om man använder Microsoft Windows så ska man se till att man har en sen version, helst Windows 10.

– Man ska också set till att det företag där man arbetar har installerat de senaste uppdateringarna av programmen, säger Robert Malmgren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".