En kvinna och en man håller upp händerna i luften som en segergest.
Hannelore Kraft och Martin Schulz. Foto: Bernd Thissen

Kan bli ett ödesval för tyska socialdemokraterna

Tysklands regeringschef: Det kommer att gå bra imorgon
1:52 min

I tyska Nordrhein-Westfalen pågår en intensiv valkamp in i det sista i vad som kan komma att bli ett ödesval för socialdemokraterna. Om de inte lyckas behålla makten i sitt kärnland blir det svårt att utmana kristdemokraterna och Angela Merkel i höstens förbundsdagsval.

De 13 miljoner röstberättigade i den tätbebodda industriregionen i västra Tyskland utgör mer än var femte väljare i hela landet. Det här sista delstatsvalet innan ett nytt nationellt parlament ska väljas i september, är därför en viktig stämningsmätare.

Den sittande regeringschefen Hannelore Kraft dansar och sjunger med sina anhängare på socialdemokraternas avslutande valmöte i Duisburg.

– Jag gillar kontakten och samtalen med medborgarna, därför vill jag gärna fortsätta. Det kommer att gå bra i morgon, säger hon segervisst.

Men även om Krafts personliga popularitet är betydigt större än den kristdemokratiske utmanaren Armin Laschets, är det långt ifrån säkert att hennes parti förblir störst i det traditionellt starka socialdemokratiska fästet. Den senaste opinionsmätningen visar på ett knappt försprång för CDU.

För väljarna i Nordrhein-Westfalen är regionala frågor avgörande, infrastruktur, utbildning och säkerhet. Men resultatet kommer också att påverka den nationella politiken.

– Om SPD förlorar får det förstås enorma konsekvenser för förbundsdagsvalet. Men jag är säker på att det går bra, säger studenten Noah Mihan.

Han är en av många nya medlemmar som socialdemokraterna har fått sedan Martin Schulz utnämndes till ny partiledare. Men sedan dess har entusiasmen svalnat och i de senaste delstatsvalen led partiet svåra förluster. En framgång i Nordrhein-Westfalen ses därför som avgörande för Schulz möjligheter att ersätta Angela Merkel efter tolv år vid makten.

Relaterat

Mer om Valet i Tyskland 2017

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".