Vallokal och kortklippt kvinna med armarna i kors.
Gudrun Schyman är partiledare för Feministiskt initiativ. Foto: TT

Jakten på få förstagångsväljare har börjat

"Alla som sysslar med politik är alltid väldigt intresserade av förstagångsväljare"
2:04 min

I valet nästa år kommer gruppen förstagångsväljarna bli den minsta på nästan 25 år. Detta skulle till exempel kunna missgynna Feministiskt initiativ som är starka hos de yngre väljarna.

Gruppen förstagångsväljare kommer att vara mindre i nästa val än den har varit på nästan 25 år. Det visar siffror som Statistiska centralbyrån tagit fram åt Ekot.

Feministiskt initiativ, Fi, är ett parti som skulle kunna missgynnas, då de ofta är starka bland de yngre väljarna.

Men partiets ledare, Gudrun Schyman, är inte orolig. Hon räknar med att väljarna från det senaste valet röstar på Fi även i nästa val.

– Vi har ju ett stort stöd bland förstagångsväljarna och har haft det hela tiden. Och i förra valet 2014 var det otroligt tydligt. Jag tror att vi kommer få det igen men det är ju inte bara förstagågsväljarna som är våra väljare utan det sprider sig uppåt i åldrarna, säger hon.

Enligt SCB kommer gruppen förstagångsväljare uppgå till cirka 5,2 procent av den totala väljarkåren när det är dags för val 2018. Och så låg har den inte varit sen 1994.

I det senaste valet var gruppen däremot relativt stor och många av de yngre väljarna la då sina röster på Feministiskt initiativ, samtidigt som Sverigedemokraterna var underrepresenterade hos förstagångsväljarna. Och enligt SCBs senaste opinionsmätning ser det ungefär likadant ut i dag.

Enligt Gudrun Schyman har inte hennes parti någon särskild satsning riktad mot förstagångsväljare. Det har däremot Sverigedemokraterna, säger Richard Jomshof, partisekreterare för SD.

Enligt honom är förstagångsväljare en prioriterad grupp, och inför nästa års val finns det planer för att nå vissa specifika målgrupper, bland annat kvinnor och unga.

– Vi är överens om att det är en grupp som är prioriterad, förstagångsväljarna är viktiga naturligtvis. Riktade kampanjer är ju ett sätt att diskutera, det vill säga att man gör speciella utskick till förstagångsväljarna med information riktad till dem med frågor som kan intressera specifikt dem. Men det här är frågor vi för parallellt med vårt ungdomsförbund.

Och enligt Fredrik Furtenbach, politisk kommentator på Sveriges Radio, är intresset för förstagångsväljarna stort trots att det finns väljargrupper som påverkar valresultaten mer.

– Alla som sysslar med politik, både partier och medier, är alltid väldigt intresserade av förstagångsväljare för att de tror att man kan se framtiden där, se vart väljarna är på väg. Men eftersom de är så få och inte röstar så ofta så är de inte lika viktiga i praktiken som medelålders väljare, säger han.

Andel förstagångsväljare under valåren

1988: 5,1
1991: 5,1
1994: 4,7
1998: 5,9
2002: 5,8
2006: 6,4
2010: 7,1
2014: 6,2
2018: 5,2

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".