Hackare.
Foto: TT

Säkerhetsexperten: Var extra försiktig med e-posten

Mikael Witt: Klicka inte på länk från okänd avsändare
1:40 min

Faran är inte över i den hittills största it-tack som världen drabbats av. Var extra försiktig med e-posten på måndag morgon säger it-säkerhetsexperten Mikael Witt.

– Inte klicka på länkar eller öppna bilagor från avsändare som man inte känner igen, eller med innehåll som man inte känner igen.

Vilka är det som drabbas i första hand?

– I det här fallet är det företag som är den uppenbara måltavlan. Den spridningsfunktion som de har byggt in är riktad mot företagsnät, säger Mikael Witt.

I morgon bitti kan den stora it-attacken som har drabbat datorer över hela världen återkomma med förnyad styrka, när arbetsveckan drar igång för många.

Det som har betecknats som den hittills största globala it-attacken startade i fredags. Enligt den europeiska polismyndigheten Europol har över 200 000 drabbats i 150 länder. Det är den hittills största globala utpressningsattacken.

Bilfabriker har tvingats stänga och i Storbritannien har sjukvården drabbat och man har tvingats ställa in operationer.

Bakom attacken ligger utpressare som kräver pengar för att återställa drabbade datorer.

Omkring 2 500 kronor kostar det att återställa en enda dator. Men det finns inga garantier för att man är säker efter att ha betalat.

Två saker gör den här attacken speciell, enligt it-säkerhetsexperten Mikael Witt.

– Det ena är att man har skickat det här till en väldigt stor mängd människor på företag. Man har haft en omfattande lista över e-postadresser som man har använt för att skicka ut den skadliga koden.

– Det är också så att koden använder sig av mekanismer som gör att den kan sprida sig automatiskt. När den har infekterat en företagsdator kan den automatiskt sprida sig till granndatorerna. Och det är ett nytt fenomen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".