Harry Flam, ordförande i Finanspolitiska rådet.
Harry Flam, ordförande i Finanspolitiska rådet. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

I dag släpps granskningen av finanspolitiken – väntas reta finansminister

Finanspolitiska rådet sätter betyg
0:53 min

I dag på förmiddagen släpper finanspolitiska rådet sin årliga granskning av regeringens finanspolitik, något som brukar reta gallfeber på sittande finansminister.

Rådet kämpar samtidigt kämpar mot regeringen i en annan fråga.

Den stora konfliktfrågan gäller finanspolitiska rådets oberoende, närmare bestämt hur rådets sex ledamöter ska utses.

Det var i höstas som den så kallade överskottsmålskommittén lämnade över sitt förslag till regeringen, där man bland annat rekommenderade att det finanspolitiska rådet inte längre ska nominera sina egna nya ledamöter.

Istället föreslog kommittén att ledamöterna ska utses av en valberedning, bestående av ledamöter från riksdagens finansutskott.

I sitt remissvar härom månaden slog rådet, med ordföranden Harry Flam i spetsen, bakut inför förslaget, som man anser hotar rådets oberoende.

Trots det valde regeringen i vårbudgeten härom veckan att stödja kommitténs förslag, men med en viktig skillnad: regeringen skriver att valberedningen bör bestå bland annat av ledamöter från riksdagens finansutskott, och alltså inte enbart därifrån.

Varifrån dessa övriga ska hämtas, och hur många som ska komma från finansutskottet och hur många från andra håll framgår däremot inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".