James Clapper
James Clapper var tidigare USA:s högste spionchef. Foto: Pablo Martinez Monsivais/TT.

Tunga namn anklagar Trump för angrepp på den amerikanska demokratin

"Beteendet inte normalt i mogen västlig demokrati"
2:56 min

I USA anklagar landets tidigare högste spionchef James Clapper president Donald Trump för angrepp på USA:s institutioner.

James Clapper säger dessutom att Trump undergräver förtroendet för USA:s demokratiska system.

– Våra institutioner angrips på många sätt, både externt och internt. Det stora är den ryska inblandningen i vårt valsystem, men institutionerna angrips också internt av presidenten, sa James Clapper i en intervju med TV-bolaget CNN i går.

Clapper ombads inte utveckla resonemanget, men den tidigare högste chefen för USA:s underrättelsemyndigheter är bara en av dem som ifrågasätter presidentens beslut att avskeda FBI-chefen James Comey samtidigt som FBI utreder om Donald Trumps presidentvalkampanj samarbetade med Ryssland.

En annan tidigare underrättelsechef, förre CIA-chefen Michael Hayden, konstaterar att Trump i tur och ordning nu avskedat sin nationelle säkerhetsrådgivare, den tillförordnade justitieministern och FBI-chefen.

– Den här sortens beteende förknippas normalt inte med en mogen västlig demokrati, utan med enväldiga, populistiska stater, sa Hayden.

Donald Trump har skaffat sig fiender i underrättelsetjänsten, bland annat på grund av att han länge avfärdade dess slutsats att Ryssland försökt störa det amerikanska presidentvalet.

Den FBI-utredning som pågår om eventuellt samröre mellan hans kampanj och Ryssland har Trump kallat både bluff och fars, och ett påhitt av demokraterna för att de förlorade valet.

Trump har sagt att han vill att utredningen ska slutföras men
själv gjort en koppling mellan FBI-utredningen och beslutet att avskeda FBI-chefen.

Trump och Comey har också, enligt Trump, talat om Comeys framtid på en middag samtidigt som Trump ville försäkra sig om att han själv inte utreddes.

Allt har lett till en debatt om presidenten skulle kunna åtalas för att ha försökt påverka utredningen.

Jurister har olika uppfattning om det, och i går lät det inte som att demokraterna i kongressen tänkte försöka få presidenten ställd inför riksrätt, inte just nu i alla fall. De vill utreda först.

– Att visa att någon försökt hindra rättvisans gång är en komplicerad fråga, som bland annat inbegriper uppsåt.

– Vi har begärt en grundlig utredning av om någon, någon över huvud taget, har lagt sig i den här utredningen, sa Chuck Schumer, som är demokraternas ordförande i senaten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".