"Nya roboten är kapabel att bära kärnvapen"

Nordkoreas senaste robotuppskjutning var "ett framgångsrikt test av en ny typ av robot", hävdar landets statliga nyhetsbyrå KCNA.

Syftet var att visa att landet kan avfyra robotar som har förmågan att bära en kärnvapenstridsspets.

Söndagens uppskjutning var ett test av en nyutvecklad strategisk ballistisk robot av typen Hwasong-12, enligt KCNA.

"Testuppskjutningen syftade till att bekräfta de taktiska och tekniska specifikationerna av den nyutvecklade ballistiska roboten som är kapabel att bära en stor och tung kärnvapenstridsspets", rapporterar KCNA.

Enligt nyhetsbyrån övervakade ledaren Kim Jong-Un själv testuppskjutningen av den nya roboten.

"Om USA försöker provocera Nordkorea kommer landet inte att komma undan den största katastrofen i historien", säger diktatorn, enligt KCNA. Han varnar USA för att den norra delen av landet är "inom räckhåll för en attack".

Sydkoreansk militär säger att det krävs närmare analyser för att undersöka sanningshalten i Nordkoreas påståenden om robotens kapacitet.
 
Uppskjutningen skedde från regionen Kusong, nordväst om huvudstaden Pyongyang. Roboten flög 70 mil innan den landade i Japanska havet. Den nådde enligt japanska och sydkoreanska talesmän en höjd av 200 mil.

Nordkorea har tidigare sagt att landet har utvecklat en ny form av interkontinentala ballistisk långdistansrobot (ICBM) som är kapabel att bära en kärnvapenspets och nå USA:s fastland. Enligt amerikansk militär verkar det här inte röra sig om en sådan.

Landet har återkommande skjutit upp robotar sedan tidigt 2016. I fjol genomförde Nordkorea även två kärnvapentester.

FN:s säkerhetsråd kommer på tisdag att hålla ett möte där den senaste uppskjutningen ska diskuteras. Mötet hålls på initiativ av USA, Sydkorea och Japan.

USA:s president Donald Trump varnade i en intervju med Reuters i april för att en "stor, stor konflikt" med Nordkorea var sannolik. Han sade även att han föredrar diplomati i konflikten kring Nordkoreas kärnvapen- och robotprogram. Han har sagt att "det vore en ära att få träffa" Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

Även Sydkoreas nyvalde president Moon Jae-In, som kallar uppskjutningen en "hänsynslös provokation", har tidigare sagt att han är redo att åka till Nordkorea för samtal kring grannlandets vapentester.

Han sade på söndagen att Sydkorea är öppet för dialog, men att det bara är möjligt om Nordkorea ändrar sitt beteende.  

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley kallade testet ett meddelande från Pyongyang till Sydkorea efter valet av president Moon Jae-In.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista