Muren mot Mexiko

Trump vill ha mur trots att färre korsar mexikanska gränsen

2:17 min

Trots att antalet personer som korsar gränsen illegalt har minskat under Donald Trumps första månader i Vita huset så hävdar Trump och hans anhängare att en mur är nödvändig.

– Jag pratade med min mamma i Guatemala igår, säger Isabela. Hon är orolig för att jag ska drunkna, eftersom jag inte kan simma.

Isabela är 18 år. Hon sitter i sin säng på härbärget för migranter i Nuevo Laredo i norra Mexiko.

 – Floden ser snäll ut på ytan, men vem vet hur vattnet känns där under. Min pojkvän säger att han ska hjälpa mig, och binda ett rep mellan oss.

Från fönstret ser man floden, och Texas, där på andra sidan. Det är tre månader sedan hon lämnade familjen i Guatemala för att försöka ta sig in i USA illegalt.

I östra delen av Texas vill Donald Trump börja bygga muren som, enligt honom själv, kommer att förhindra att människor tar sig över.

 – Smugglarna har blivit smartare och de har större budget nu, säger Chris Cabrera som jobbar som gränspolis i sydöstra Texas. Våldet ökar med stormsteg. Vi behöver en mur.

Ända sedan Donald Trump tog över presidentposten har antalet illegala gränsövergångar minskat drastiskt. I december i fjol greps 43 000 personer i gränsområdet mot Mexiko, i april greps bara 11 000.

 Trots det anser Chris Cabrera att en mur är nödvändig.

– Den behövs, säger han. Det här kan ju vara en tillfällig nedgång och det kanske inte kommer fortsätta så här.

Isabela är orolig över att Donald Trump ska hinna bygga muren innan hon och pojkvännen hunnit tjäna ihop pengarna som ger dem möjlighet att riskera livet i floden. 

– Men jag skulle försöka ändå. Att klättra, kanske med en stege. Jag måste komma fram till USA, för att arbeta, och tjäna ihop pengar till min mamma och lillebror hemma i Guatemala. De behöver mig. Jag kommer inte ge upp, säger Isabela.

Det här är den första delen i en serie reportage om hur människor på båda sidor gränsen skulle påverkas av en framtida mur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista