Elfenbenskusten
Hundratals ex-rebeller blockerar vägen in till Bouaké. Foto: STR

Myteri inom armén i Elfenbenskusten – ex-rebeller kräver pengar

Hittills har minst en person dödats i skottlossning
1:44 min

Myteriet inom armén i Elfenbenskusten ser ut att förvärras. I dag hördes skottlossning i landets två största städer sedan myteriet bröt ut för några dagar sedan.

I dag har det återigen hörts skottlossning i landets största stad Abidjan vid kusten och i landets näst största stad Bouaké i landets centrala delar. I Abidjan är flera viktiga vägar avstängda och Bouaké är helt avskuret av myteristerna.

Det som började som ett mindre missnöje inom delar av armén med uteblivna bonusar hotar nu att bli en regelrätt militär konfrontation. Myteristerna som har sitt fäste i Bouaké har sagt att de vägrar ge sig och att de kommer försvara sig om de bli angripna. Arméns stabschef Sékou Touré har sagt att en militär operation är på gång för att kväsa upproret.

I januari i år var det ett liknande myteri inom armén som handlade om bonusar och ekonomisk kompensation. Krisen löstes då med att regeringen gick med på att ge en bonus på omkring 180 000 kronor till varje enskild soldat. Ungefär hälften av den summan har betalats ut. Men sedan råvarupriset på kakao sjunkit kraftigt har det inte funnits tillräckligt med pengar för att fortsätta utbetalningarna.

Efter förhandlingar i förra veckan mellan parterna förklarade en representant för soldaterna att de inte kommer kräva mer pengar. Detta ledde till missnöje hos en fraktion inom armén, de flesta tidigare rebeller, som kräver återstoden av bonusen. Hittills har minst en person dödats i skottlossning, och ett flertal skadats.

Elfenbenskusten trasades sönder av ett långt inbördeskrig som tog slut först 2011, och den tidigare rebelledaren Alassane Ouattara, är numera president. Trots det fortsätter alltså missnöjet inom armén, vilket slår hårt mot landets ekonomi som är en av de viktigare i Västafrika.

Mer om Richard Myrenberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".