Bagher Ghalibaf Teherans borgmästare på en valaffisch i Teheran
Bagher Ghalibaf Teherans borgmästare på en valaffisch i Teheran Foto: BEHROUZ MEHRI/ TT
Presidentvalet i Iran

Konservativ kandidat hoppar av presidentvalet i Iran

"Han skulle ändå inte få många röster"
1:35 min

Inför presidentvalet i Iran på fredag har en av de konservativa utmanarna till sittande presidenten Hassan Rouhani hoppat av i dag. Teherans borgmästare Mohammed Baqer Ghalibaf lämnade fältet, och sitt tredje försök att bli Irans president:

– Bra, säger textilhandlaren Omid, han skulle ändå inte få många röster, i alla fall inte här i Teheran.

Budet har just kommit att stans egen borgmästare Mohammed Baqr Ghalibaf hoppar av och uppmanar sina anhängare att istället rösta på den ännu mer hårdfört konservative kandidaten Ebrahim Raissi. På staketet bakom oss hänger Ghalibafs valaffischer kvar, men han är inte populär här säger läraren Iman.

Ghalibaf, med en bakgrund som flygvapenchef för det mäktiga revolutionsgardet, har fört en hätsk kampanj mot sittande presidenten Rouhani och det reformsinnade lägret i Iran, men blivit illa åtgången av Rouhanisidan som anklagat honom för att ljuga i direktsända Tv-debatter.

Nu hoppar han av, uppenbart för att inte splittra de konservativa rösterna på fredag. Kampen kommer därmed att stå mellan Rouhani och Irans reformistläger och den hårdfört konservative prästen Ebraim Raissi. De tre återstående kandidaterna, en konservativ och två reformister är marginella och väntas också hoppa av.

Rouhani är favorit men utgången kan hänga på valdeltagandet och till hans hjälp strömmar det nu in stöd från celebriteter och populära politiker: Från den tidigare reformistpresidenten Khatami till filmregissören och dubble Oscarvinnaren Asghar Farhadi.

Mer om Iran

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".