Ifrågasatt vittne åklagarens starkaste kort

Åklagare: Vittnet styrker teorin om att Linna är skyldig
1:33 min

Det ifrågasatta huvudvittnet som bidrog till att fälla livstidsdömde Kaj Linna för rånmordet i Kalamark blir åklagarens starkaste kort när resningsrättegången i fallet startar i morgon. Det säger åklagare Jens Göransson som lämnat in sin kompletterande förundersökning i dag.

– Jag har åberopat samma bevisning som var föremål för de tidigare rättegångarna inledningsvis. Sen har det tillkommit ny bevisning, bland annat i form av de hemliga telefonavlyssningarna som vi genomfört, eftersom vi har haft en kompletterande förundersökning, säger åklagaren Jens Göransson.

Livstidsdömde Kaj Linna beviljades resning av Högsta domstolen i december förra året. Han är tidigare dömd mot sitt nekande för det brutala rånmordet i Kalamark i Norrbotten år 2004, då två bröder överfölls i hemmet.

Både tings- och hovrätten lutade sig mot ett huvudvittne vid de fällande domarna, som då uppgav att Kaj Linna berättat om sina planer på att råna bröderna.

Huvudvittnets trovärdighet har däremot ifrågasatts efter att han lämnat uppgifter som avviker från hans vittnesmål i rätten. Det var en bidragande orsak varför resning beviljades.

Åklagare Jens Göransson har lett en kompletterande förundersökning inför den nya rättegången som börjar i morgon.

I den nya bevisningen åberopas telefonsamtal som avlyssnats i hemlighet mellan huvudvittnet och hans far. Göransson vill inte kommentera innehållet i samtalen, men menar att vittnet styrker teorin om att Kaj Linna är skyldig.

– Det han berättar om Kaj Linna och det som har hänt i tiden runt omkring, utifrån den totala bilden med den övriga bevisningen, det menar jag är tillförlitliga uppgifter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".