Sakfrågorna och politiken som fått mest utrymme i medierna under mars och april. Grafik: Liv Widell. Foto: TT
1 av 2
Sakfrågorna och politiken som fått mest utrymme i medierna under mars och april. Grafik: Liv Widell. Foto: TT
Man.
2 av 2
Jesper Strömbäck. professor vid JMG, Göteborgs universitet. Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT.

Brott och straff allt hetare i stora medier

2:08 min

Lag och ordning är den politiska fråga som alltmer dominerar de stora mediernas topp-nyheter. Det visar den undersökning som Sifo gjort för Ekots räkning.

Sifo har undersökt vilka nyheter med politisk koppling som under mars och april legat på de stora tidningarnas förstasidor och nämnts i inledande rubriker i TV och radio.

Lag och ordning, som låg överst i Sifos förra mätning ligger fortfarande etta, och leder nu än mer över frågor som utbildning, sjukvård och ekonomi.

Terrordådet i Stockholm i början av april spelar in, men det är inte hela förklaringen säger Jesper Strömbäck, professor i journalistik och politisk kommunikation, vid JMG (institutionen för journalistik medier och kommunikation) vid Göteborgs universitet.

– Sedan har vi en vår där polisen fram till terrordådet har varit väldigt ifrågasatt, och den omorganisation, och detta har ju gjort att de politiska aktörerna har varit väldigt aktiva när det gäller att driva frågor kring brott och straff.

Justitieminister Morgan Johansson ser det som naturligt efter en utveckling av gängkriminalitet och skjutningar.

 – Jag ser det som en effekt av att människor ser att gängkriminaliteten är ett stort problem, och att vi måste möta den.

Ska man se det som ett misslyckande för en regering när det som diskuteras mest är lag och ordning?

– Nej, jag ser det snarare som en utmaning för en regering, att se till att ta fram ytterligare åtgärder utöver det vi redan har gjort, för att bekämpa den utveckling som ligger i bakgrunden till varför människor tycker att det här är stora och viktiga frågor, vilket det ju är.

Liksom under årets första månader är statsminister Stefan Löfven den partiledare som även under mars och april synts allra mest i medierna, följt av moderatledaren Anna Kinberg Batra. Centerpartiets Annie Lööf ligger fortfarande kvar på tredje plats före Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

Socialdemokraterna är också det parti som förekommer mest i toppnyheterna före Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Sifo har också mätt hur antalet positivt och negativt vinklade nyheter kopplade till partierna. Här ligger nästan alla partierna samlade i mitten svagt åt det negativa hållet. Centerpartiet är det enda parti som fått en klart positiv nyhetsbevakning under januari och februari. Men antalet positiva toppnyheter har minskat under mars och april.

– Under första delen av året drevs ju uppmärksamheten kring Centern mycket av att det gick bra för dem i opinionsmätningarna. Moderaterna tappade och Centern gick framåt. Och då fick man mycket publicitet kring det, säger Jesper Strömbäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista