Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Macron om EU: Behöver mindre byråkrati

Publicerat måndag 15 maj 2017 kl 21.05
Vill utforma gemensam färdplan för EU
1:22 min
Angela Merkel och Emmanuel Macron
Angela Merkel och Emmanuel Macron träffades under måndagen i Berlin. Foto: Michael Sohn/AP

EU:s båda tungviktare öppnar för att ändra i EU-fördraget för att öka integreringen och stärka unionen och eurosamarbetet mot kriser.

Det stod klart när Tysklands förbundskansler Angela Merkel tog emot Frankrikes nye president Emmanuel Macron i Berlin.

– Ur Tysklands synvinkel är det möjligt att förändra fördraget om det är vettigt, sade Merkel.

Macron sade att Frankrike och Tyskland behöver bli mer pragmatiska samt att han hoppas att eurozonen med Merkels hjälp ska kunna reformeras.

Men först måste behoven av reformer utredas, enligt Merkel. Hon säger också att de tyska och franska regeringarna ska ha ett möte i frågan i juli, och att det då mer kan ha klarnat om vilken vägen framåt ska vara.

De båda ledarna säger att målet är att öka EU:s integration samt att göra unionen och eurozonen mer uthålliga mot kriser.

– Tyskland kommer bara att göra bra ifrån sig i det långa loppet om Europa gör bra ifrån sig och Europa kommer bara att göra bra ifrån sig om Frankrike är starkt, sade Merkel.

Macron talar om "en historisk rekonstruktion" av Europa för att bekämpa populismen, att han bättre vill skydda EU:s arbetare och att den franska hållningen till unionen har förändrats.

– Jag är glad över att vi kan jobba tillsammans på en gemensam vägkarta för Europeiska unionen och eurozonen. Tidigare har frågan om fördragsändringar varit ett franskt tabu. Så kommer det inte längre att vara.

Den franske presidenten ser en rad frågor för samarbete i det korta perspektivet:

– Gemensam asylpolitik, utstationerade arbetare och bilateral handel. Allt detta kommer att ha en påverkan på våra medborgare. Vi behöver mer pragmatism, mindre byråkrati och ett Europa som skyddar sina arbetare.

Macron dämpade också den tyska oron över att han skulle vara för att låta euroländerna dela på den redan uppbyggda totala skuldbördan i valutazonen.

– Jag är inte en förespråkare för att dela på gamla skulder, sade han, men tillade att gemensam finansiering av framtida bördor bör övervägas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".