Javier Valdez
Javier Valdez sköts till döds i Mexico under måndagen. Arkivbild. Foto: Hector Guerrero/AFP

Prisbelönt journalist dödad i Mexiko

"Han var lite av en legendar"
5:04 min

Nyhetsbyrån AFP uppger i kväll att en av deras reportrar, den välkände grävande journalisten Javier Valdez, skjutits till döds i nordvästra Mexiko.

Valdez är den sjätte journalisten som dödas i landet, bara i år. Under 2016 mördades nio journalister i landet.

– Han var en av Mexikos mest kända journalister. Han skrev böcker om narkotikavåldet och var reporter på veckotidningen Ríodoce, en av landets ledande tidningar för undersökande journalistik, säger Sveriges Radios Latinamerikakorrespondent Lotten Collin, som själv träffade Valdez förra året.

– Han sköts ihjäl i sin bil i staden Culiacán där han bodde, i delstaten Sinaloa som är en av Mexikos farligaste delstater. När jag var där träffade jag journalister på just Ríodoce, som berättade hur de lever med hotet att bli mördade varje dag – de går inte ut på kvällen eftersom de kan mördas när som helst. Jag var väldigt imponerad av den journalistik han gjorde; han är lite av en legendar.

Hur är det att jobba som journalist i Mexiko?

– Det är väldigt svårt, särskilt om man är lokal journalist. Som internationell eller nationell journalist kan man resa till de här områdena, göra sina reportage och åka hem. Men det är väldigt riskfyllt för journalister som bor i samma område och kanske arbetar på samma plats som de personer som de utreder, vare sig det är politiker eller narkotikakarteller, säger Lotten Collin.

– En av journalisterna som arbetade på samma tidning som den nu mördade Javier Valdez berättade för mig för några månader sedan, hur han varit med om att gräva upp en av sina kollegor som hade mördats och slängts i en sopsäck bredvid vägen.

Förra veckan var Lotten Collin i delstaten Tamaulipas nära den amerikanska gränsen.

– Den är också väldigt farlig. Jag besökte då en tidning för att göra intervjuer om hur farligt det är att vara journalist i Mexiko. Det var slående, då det fanns kulhål i hela byggnaden och inne på redaktionen såg man spår av granater som hade kastats in. På väggarna hängde bilder på journalister som hade mördats i tjänsten, berättar Lotten Collin.

Hur påverkas rapporteringen i Mexiko av att journalisterna ständigt lever under hot?

– Det är många ämnen man inte skriver om. När jag var uppe på den här redaktionen, berättade de att de inte kan skriva om narkotikavåldet, trots att människor mördas varje dag. Och det är samma sak på flera håll i Mexiko.

En av de journalister som Lotten Collin mötte förra veckan, uppgav att han inte ens kan skriva om korruption längre, eftersom det ofta finns länkar mellan narkotikakartellerna, de lokala politikerna, poliserna, och militärerna. Det är väldigt svårt att veta vem man ska lita på som journalist, då hoten inte alls bara kommer från narkotikakartellerna.

Vid hennes besök i Tamaulipas berättade redaktionsmedlemmar för Sveriges Radios korrespondent att hon inte borde intervjua vem som helst där. Det finns nämligen infiltratörer även på tidningarna, som arbetar för narkotikakartellerna.

– Det är en väldigt hotfull miljö, och förstås svårt att arbeta under de förutsättningarna, säger Lotten Collin.

Hur var det för dig att vara där – kände du dig hotad?

– Nej, när man åker som internationell journalist så är det ingen fara, men man är alltid rädd om de människor man pratar med. Jag intervjuade redaktionschefen för tidningen El Mañana i Tamaulipas, och två tredjedelar av mina frågor kunde hon inte svara på, eftersom det var för riskfyllt. Det var skyddsvakter runt omkring henne, och hon undrade om hon kanske måste lägga ner tidningen, eftersom hon inte vill utsätta sig själv eller sina medarbetare för riskerna.

Finns det någon som försöker stoppa det här?

– Myndigheterna gör väldigt lite. Då de många gånger själva är inblandade har de inga incitament att utreda de här brotten. Nio av tio mord går olösta här i landet. En människorättsaktivist jag träffade häromdagen sa att han inte vet varför det finns åklagare i Mexiko längre – de utreder inget utan sitter i knät på korrupta politiker och karteller. Politikerna vill snarare att deras kritiker tystas, än att utreda morden på dem, säger Lotten Collin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".