Turkiets president Erdoğan och USA:s president Trump.
Turkiets president Erdoğan och USA:s president Trump. Foto: STF/AP, Evan Vucci/AP

Två hårdföra presidenter möts i Vita Huset

Kan bli gnissel i flera frågor
2:27 min

Turkiets president Erdoğan reser i dag till Washington för att möta sin amerikanska kollega, president Trump.

Det blir ett möte mellan två Nato-länder som till stor del kommer att färgas av Turkiets missnöje över att USA valt att beväpna de kurdiska YPG-styrkorna i Syrien, som turkarna ser som terrorister.  

Risken att stöta sig med en viktig Nato-allierad kontra nyttan av trogna kängor på marken i kampen mot terrorgruppen som kallar sig IS. Markstyrkor som gör grovjobbet och ändå inte är egna styrkor.  

I det valet har USA valt att satsa på de nyttiga kängorna på marken, nämligen kurdiska YPG-styrkor. Det är de som leder striderna mot IS för att återta Raqqa i Syrien och de har hittills framgångsrikt befriat ett stort antal samhällen runt Raqqa och lyckats skära av viktiga försörjningsleder.  

Men när USA förklarade att man aktivt kommer att beväpna YPG reagerade Turkiet med ilska. Turkiet ser nämligen YPG som samma sätt som när det gäller terrorstämplade PKK och menar att de amerikanska vapnen mycket väl kan komma att användas inte bara mot IS, utan också mot Turkiet.  

Frågan kommer definitivt att tas upp av Erdoğan när han i dag möter Trump. Men någon annan överenskommelse än den om att man är oense lär det knappast bli.  

Däremot kommer säkert president Erdoğan att försöka övertyga Trump om att det nu är dags att utlämna ledaren för den i Turkiet terrorstämplade Gülenrörelsen.  

Rörelsen anklagas för att ligga bakom förra sommarens kuppförsök, och tiotusentals medlemmar och anhängare har sparkats från sina jobb och fängslats i Turkiet. Men att kunna ställa dess ledare inför rätta, Fetullah Gülen bosatt i Pennsylvania, vore en stor skalp för Erdoğan.  

Andra ämnen som kommer att diskuteras är samarbete mot terrorism, flyktingsituationen och läget i Syrien där ju Turkiet tagit en aktiv medlarroll medan USA sidsteppats.  

De två presidenterna kommer säkert också att diskutera Natosamarbetet som har gnisslat på slutet - inte minst sedan Tyskland i går hotade att flytta sina Natostyrkor från Turkiet i protest mot att Turkiet inte släpper in parlamentsledamöter som vill besöka de tyska styrkorna.  

När Trump valdes till president gratulerade Erdoğan och sade att det äntligen kunde bli ordning på relationen med USA igen efter svala relationer med Obama-administrationen.  

Under dagens möte står mycket på spel men innan han lämnade Turkiet sade Erdoğan att han ser mötet som en milstolpe i relationen mellan Turkiet och USA. Frågan är om han kommer att se positivt på den milstolpen när dagen är över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".