Polens president vill ändra grundlagen

2:06 min

Polens president Andrzej Duda vill utlysa en folkomröstning om landets grundlag nästa år, ett initiativ som oroar oppositionen i landet. Den polska konstitutionen, och hur regeringspartiet handskas med den, är i centrum för den infekterade konflikten i polsk politik och spänningarna mellan landets regering och EU-ledningen.

– Jag vill att Polens folk, för första gången sedan kommunismens fall, ska få avgöra landets utveckling, säger president Andrzej Duda till den polska nyhetsportalen Wpolityce.pl.

Hans uttalande är ett av flera han gjort den senaste tiden för en folkomröstning om Polens grundlag, som oroat oppositionen i landet.
Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har redan genom vanlig lagstiftning minskat exempelvis pressfriheten och rättsväsendets oberoende i Polen.

Både president Andrzej Duda och regeringspartiet har redan gjort sig kända som utmanare av den polska grundlagen och sina krav på att den ska ändras. De anser, liksom många av Lag och Rättvisas anhängare, att Polen ännu bär spår av kalla kriget och den gamla kommunistregimens styre av landet, genom samhällseliter och korrupta grupperingar som presidenten och regeringspartiet menar än idag har ett stort och farligt inflytande i Polen.

Det är den den här övertygelsen och uppgörelsen med Polens efterkrigstida historia som ligger till grund för många av partiets mycket radikala och starkt kritiserade lagändringar det senaste året. Bland annat sparkandet av chefer och många anställda i public servicemedierna, omstruktureringar i rättssystemet och den polska armén och ingrepp i landets författningsdomstol, den domstol som har till uppgift att slå vakt om konstitutionen och se till att den respekteras i all ny lagstiftning.

Presidentens uttalanden under den senaste veckan är det första tecknet på att något konkret försök till att ändra grundlagen faktiskt har påbörjats. Än så länge har dock inga förslag presenterats. Många frågar sig också om det president Duda säger sig vilja uppnå, en bred medborgerlig debatt i den här frågan, överhuvudtaget är genomförbart i dagens djupt polariserade Polen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista