Expert om Trumps agerande: ”Synnerligen omdömeslöst”

5:10 min

Om uppgifterna stämmer att president Donald Trump har avslöjat hemligstämplad information under ett möte med Rysslands utrikesminister är det "synnerligen omdömeslöst", säger Mike Winnerstig, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Vita Huset har tillbakavisat uppgifter om att Trump ska ha avslöjat känslig information, som det rapporterats om i flera medier. Men bland annat Washington Post citerar seniora amerikanska tjänstemän som är nära USA:s utrikesminister Rex Tillersson.

– Källan var antingen med på mötet eller har hört detta av någon som var där. Och det var en ganska liten grupp som kan prata om det här mötets innehåll, säger Mike Winnerstig till P1 Morgon. 

Det är ett stort problem att den här informationen får så stor uppmärksamhet menar Winnerstig.

– Det här ger den ryska underrättelsetjänsten möjlighet att se hur mycket den amerikanska underrättelsetjänsten vet och även något om de metoder de för för inhämtning av information i Syrien. Det här är någonting som alla underrättelsetjänster vill hålla hemligt.

Att informationen gavs till just ryska diplomater gör det också extra känslig med tanke på den just nu dåliga relationen mellan Ryssland och USA. Dessutom pågår en utredning om relationen mellan Ryska myndigheter och flera högt uppsatta personer inom Trumps administration. 

– Hade det varit till en allierad stat hade det inte varit lika anmärkningsvärt, säger Mike Winnerstig.

Om det skulle visa sig att uppgifterna stämmer skulle det få allvarliga konsekvenser för Trump. Det kommer sannolikt innebära att hans omdöme och förmåga som president ifrågasätts ännu mer. I måndags publicerade CNN en opinionsundersökning som visar att endast 38 procent av amerikanerna tycker att presidenten gör ett bra jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista