17-årig kvinna skyldig till terrorförberedelser i Danmark

En 17-årig kvinna från Kundby i östra Danmark förklaras skyldig till att ha planerat terrorhandlingar och för våld mot häktespersonal. Det meddelar rätten i Holbæk i sitt skuldbesked i dag. Alla jurymedlemmar och domare står bakom beskedet.

Redan som 15-åring hade kvinnan planer på att spränga sin skola Sydskolen i Fårvejle och den judiska Carolinaskolan i Köpenhamn. Kvinnan blev radikaliserad under en semesterresa i Turkiet, enligt åklagaren Kristian Kirk Petersen. Väl hemma i Danmark konverterade hon till islam. Tre månader senare, i januari 2016, anhölls hon misstänkt för terrorförberedelser.

Ingredienser för framställning av sprängmedel, kvitton på inköpta kemikalier och flygblad om möjliga angrepp var några av de bevis som domaren läser upp när skuldbeskedet presenteras. Till grund ligger även information hittad i 17-åringens mobiltelefon, som meddelanden på Twitter till personer hon uppfattade hade kontakt till IS och sökningar på halshuggningar, bombrecept och Carolinaskolan. Även ett hemligt inspelat samtal mellan den tilltalade och hennes tidigare lärare ligger till grund för beskedet.

Kvinnan förklaras även skyldig för att ha stuckit häktespersonal med krossat glas när hon var i förvar.

"Spänning i min vardag"

Kvinnan erkänner att hon samlat på sig kemikalier och att hon har försökt framställa sprängmedel. Däremot skulle inte planerna leda till något, sade 17-åringen i rätten. Enligt henne sökte hon spänning och en gemenskap, eftersom hon kände sig mobbad i skolan.

– Vad var det du saknade? frågade åklagaren.

– En gemenskap, en plats som jag tillhörde, sade 17-åringen.

– Alla pratade om Islamiska staten. Jag fick en spänning i min vardag.

Påföljden i målet presenteras på torsdag eftermiddag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".