Sveriges första drönarområde störst i Europa

2:15 min

Sverige ska få sitt första nationella testområde för drönare och utveckling av teknik kring obemannade luftfarkoster.

Det 24 kvadratmil stora området finns norr om Västervik där flygplatsen blir bas. Martin Rantzer är vd på forskningsföretaget SICS East Sweden som arbetar tätt med Linköpings universitet. Han säger att det är från luften man kan utveckla nya tekniker såväl till sjöss som på land.

– Framförallt vill vi hitta nya applikationer inom skogsbruk och jordbruk, men även sjönäringarna. Sedan spanar vi också på järnvägen för att se om vi kan hitta nya tillämpningar. 

Innovationsmyndigheten Vinnova ger 8 miljoner kronor i stöd under fyra års tid. Därutöver har externa bolag satsat ytterligare 12 miljoner kronor.

I sommar inväntas tillståndet från Transportstyrelsen som garanterar verksamheten, detta i ett område som omfattar samtliga svenska terrängtyper utan fjäll.

– Området är fyra gånger sex mil. Det kommer att vara det största i Europa. Vi siktar nu på att här kunna flyga mycket högre än vad man kan på andra ställen, säger Martin Rantzer. 

– Normalt flyger man högst 120 meter medan vi sökt tillstånd för flygning ända upp till 2 000 eller 2500 meter. 

Huvudfokus är att utveckla ny tekniker för natur- miljö och jordbruk. Och även om man är i startgroparna har projektledare Åke Sivertun redan märkt av ett internationellt intresse.

– Så fort som detta blev känt har vi fått kontakt med Frankrike, Österrike och Tyskland. Det är unikt att man har ett område som är så pass glest befolkat och så lite flygverksamhet. Här finns det varken militära eller civila flygzoner. Så det finns ingen risk att det ska kollidera med några andra sådana flygplan.

Drönarverksamhet kan på sikt kräva nya juridiska beslut. I höstas var det förvaltningsdomstolen som kom fram till att kameror på drönare behöver särskilt tillstånd, något som påverkat verksamheten.

I augusti förväntas riksdagen besluta att drönare inte ska omfattas av kameraövervakningslagen. Men det finns andra aspekter som måste belysas. Det anser Mattias Sundin som är riksdagsledamot för Liberalerna.

– Det är väldigt viktigt att vi nu får "drönarsyn" på det här området, att vi ser efter vad som kommer nu framöver. För fler och fler drönare bär grejer och kanske bär de människor framöver. Och det kommer att krocka med massor av regelverk och lagstiftningar. Vi ska se till att den här verksamheten kan växa fram, säger han.

– Då behöver vi se vad som kan komma i verksamheten och röja undan hinder, så att det inte blir som i höstas, att det bara "smäller in i väggen", säger Sundin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista