Tonen hårdnar mellan USA och Nordkorea

1:37 min

Spänningarna mellan USA och Nordkorea fortsätter att förvärras. Tongångarna har trappats upp ytterligare efter att Nordkorea i söndags genomförde ett nytt robottest.

Samtidigt har Sydkoreas försvarsminister i dag sagt att Nordkoreas robotprogram fortskrider snabbare än vad som tidigare trotts.

Nordkoreas robottest i söndags har lett till kraftiga reaktioner och fördömande från omvärlden. FN:s säkerhetsråd krävde i dag att Nordkorea omedelbart upphör med alla robottester och kärnvapenprovsprängningar. Även Rysslands president Vladimir Putin har fördömt robottestet, men han varnade samtidigt USA och sade att landet inte bör hota Nordkorea.

Utöver robottesterna har Nordkorea även redan utfört ett antal kärnvapenprovsprängningar. Men det innebär inte att Nordkorea har kärnvapenkapacitet. För att ett kärnvapen faktiskt skall kunna användas som ett vapen krävs det att det på något vis kan levereras till den plats man vill att det skall sprängas på.

Dels måste alltså kärnvapnet göras så litet att det får plats i en stridsspets, och dels måste man utveckla ett system med tillräcklig räckvidd och precision att nå det mål man nu vill förstöra. Det är i dagsläget oklart hur långt Nordkorea har kommit när det gäller att miniatyrisera sina kärnvapen.

Men det verkar som att landet har kommit längre än vad som tidigare antagits när det gäller att utveckla ett kärnvapenbärande robotsystem, det hävdade i alla fall Sydkoreas försvarsminister tidigare i dag. Roboten Nordkorea provsköt i söndags bedöms ha kapacitet att nå i alla fall den amerikanska ön Guam, där USA har en militärbas. Om den är träffsäker nog att faktiskt träffa den lilla ön är dock oklart.

USA:s fastland är än så länge bedömt säkert från ett nordkoreanskt kärnvapenangrepp. Men för Sydkorea är situationen betydligt mer osäker. Skräckscenariot skulle vara att Nordkorea utvecklar ett kärnvapen litet nog att få plats i en artillerigranat och skjuter den över gränsen tillsammans med andra granater. Det skulle i sådana fall vara hart när omöjligt för Sydkorea eller USA att skjuta ned granaten och stoppa angreppet.

Nordkorea visar inga tecken på att gå omvärlden till mötes och stoppa sitt kärnvapenprogram. Och frågan är om USA och Sydkorea kan acceptera ett Nordkorea med fullt utvecklad kärnvapenkapacitet, eller om länderna kommer att välja att genomföra ett militärt angrepp mot Nordkorea för att stoppa programmet i förebyggande syfte.

Alla parter hoppas förmodligen fortfarande på en diplomatisk lösning, men frågan är var USA och Sydkorea drar gränsen. I dag meddelade Sydkorea att landets nyvalde president Moon Jae-in ska åka till USA i juni för att träffa president Donald Trump. Kanske är det just denna gränsdragning som skall diskuteras då.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista