Justitia. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

17-åring dömd för terrorbrott

Flickan var bara 15 år när polisen slog till mot hennes hem
1:35 min

Den 17-åriga ficka som stått åtalad för förberedelse för terrorbrott i Danmark är skyldig till anklagelserna. Det meddelade en domstol i danska Holbäck idag.

Rätten var enig, den 17-åriga flickan är skyldig till förberedelse till terrordåd efter att ha planerat att bland annat spränga den judiska skolan i Köpenhamn. Flickan, som är muslimsk konvertit, var bara 15 år när polisen slog till mot hennes hem i januari förra året, och hittade kemikalier och manualer för att tillverka sprängmedel.

I åklagarens bevisning finns också flickans konversationer på sociala medier med personer inom terrorgruppen IS och detaljerade planer för hur attentaten skulle gå till. Fallet är extraordinärt: innan flickan ens blivit myndig är nu den första kvinnan någonsin att dömas till terrorbrott i Danmark.

– Jag är nöjd med att rätten går på min linje, och förkastar försvarets argument, säger åklagare Kristian Kirk.

Försvarsadvokat Mette Grit Stages linje var att flickan var en ensam människa som sökte spänning och gemenskap, men som aldrig hade för avsikt att verkligen genomföra dåden.

Vilken påföljd flickan får meddelas på torsdag, men åklagaren har pläderat för förvaring - alltså Danmarks strängaste straff som innebär fängelse utan slutdatum. En påföljd försvarsadvokat Mette Grit Stage tycker är allt för hård, med tanke på att det handlar om ett barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".